In cimitirul din Salcioara de Smeeni se afla ruinele unei foste biserici care, din spusele localnicilor datează de peste o suta de ani. Cei care trec prin acest loc pot observa undeva la marginea cimitirului, pe un loc mai înalt zidurile dărâmate ale acestei biserici, iar in mijlocul acestor ruine o masa de piatra.
Oamenii spun ca treptat zidurile din caramida s-au macinat odata cu trecerea timpului, iar acum ceea ce candva era o construcție impunătoare si plina de istorie, a ramas doar un loc uitat de oameni printre morminte.
Salcioara este o zona in Smeeni care in urma cu mai bine de 60 de ani era si sat. Acum zona este integrata in satul Smeeni, in actele oficiale nemaifiind pomenit numele de satul Salcioara. Numele de Sălcioara vinde la un vechi proprietar numit Salceanu, soția acestuia, Beatrice Salceanu fiind înmormântata în 1875 lângă biserica veche din cimitirul de la marginea satului aflat pe o colina.
Biserica veche din satul Sălcioara este situata in cimitirul din localitate, in partea de est si poarta hramul SF. Nicolae. Se crede ca a fost construită în anul 1806, (alte surse spun insa ca anul construirii a fost 1802.
In lucrarea s-a, Agricultura Veche, Constantin Garoflid nota ca aceasta a fost construită de însuși boierul Sălceanu, proprietarul mosiei. Din bătrâni insă s-a transmis că ar fi fost construită de niște călugări. A fost făcută din cărămidă amestecată cu bulgări de piatră.
Prima data a fost făcută în paiantă, apoi îmbrăcată în cărămidă. A fost acoperită cu şindrilă, iar mai târziu cu tablă neagră. Dușumeaua a fost făcuta din lespezi de piatra. A avut forma de corabie cu o mică turlă în față, unde în vechime se ţinea clopotul. Pictura a fost făcută în ulei însă nu se ştie nici anul şi nici pictorul.
A fost reparata si zugrăvita in anul 1882 de locuitorii satului Sălcioara la indemnul preotului Voicu Popa. Astăzi nu se mai cunoaște nicio pictură de pe pereții aproape dărmați. (Date extrase din registrele vechi aflate la biserica noua, din Salcioara). Nu a mai fost folosita din 5 noiembrie 1939, locul ei fiind luat de actuala biserica, cu același hram, aflata in fata Liceului Agricol din Smeeni, construita in 1926.