Vineri, la Căminul cultural din Smeeni, într-o atmosferă veritabilă de sărbătoare, a avut loc cea de-a XI-a ediție a simpozionului ,,ADELA PETRE – TRADIȚII POPULARE ROMANESTI”, o activitate cultural artistica, care deja a început sa fie o tradiție anuală in această localitate. Imagini video puteți vedea mai jos.
Organizat de Școala Gimnaziala din localitate, în colaborare cu Primăria Smeeni si ISJ Buzău, ediția de acest an a acestui Simpozion, fost de departe una dintre cele mai reușite activități de acest gen.
Ideea acestei activități cultural artistice a început acum 12 ani, când un grup de câteva cadre didactice de la Scoala Gimnaziala din Smeeni, coordinate de dna. inv. Moldoveanu Rodica, iubitoare de tradiție si de frumos, au pus bazele unei ,,școli de vara’’, un proiect unde copiii aveau sa învețe arta țesutului si multe alte meșteșuguri.
La invitația cadrelor didactice, doamna Adela Petre meșter popular de seama, nici nu a stat pe gânduri venind în Smeeni, dornica de a împărtăși copiilor tainele meșteșugului.
Activitatea a fost un succes, fapt ce a determinat-o pe doamna Musat Doina profesor la acea vreme la liceul din Smeeni ,dar si mester popular, remarcat pentru confecționarea opincilor, sa preia acest proiect un an mai târziu, transformându-l în următorii ani sub forma de simpozion ce poarta azi numele ,,Adela Petre’’ Tradiții populare romanești.
Locul de desfășurare a fost unul diferit de la an la an. Liceul din Smeeni, Scoala Gimnaziala Smeeni, Caminul Cultural din comuna Smeeni, Centrul de Cultura si Arta-Buzau, Fundatia Sfântul Sava –Buzau, Școala Gimnaziala Bradeanu si muzeul din Bradeanu care poarta numele ,,Adela Petre’’.
Editia din 2019 a acestui simpozion s-a desfășurat la Caminul cultural din Smeeni, localitate păstrătoare si iubitoare de tradiție si de frumos, in ceea ce a vrut să fie o ediție OMAGIU PENTRU CEA CARE VA RĂMÂNE ÎN SUFLETELE TUTUROR ,,MESAGER DE SEAMĂ AL ARTEI POPULARE BUZOIENE’’, Adela Petre.
In deschiderea acestei ediții, directorul Scolii Gimnaziale Smeeni, d-na Stănescu Elena Daniela a propus un scurt moment de reculegere in memoria d-nei Adela Petre, apoi a făcut o scurtă prezentare a felului în care s-a născut acest simpozion. Pe scena a rulat pe un ecran fotografii de la celelalte ediții ale simpozionului.
A urmat apoi o intervenție din partea d-nei Musat Doina, meșter popular în confecționarea opincilor, cea care a însuflețit an de an acest eveniment. Dumneaei a subliniat importanta continuării tradițiilor de acest gen, aducând un pios omagiu d-nei Adela Petre, tezaurul uman, care an de an a fost prezenta la Smeeni pentru a promova tradițiile si meșteșugurile populare.
Acest eveniment a fost marcat anul acesta in primul rând prin atelierele de lucru realizate de elevii scolii din Smeeni coordonați de cadrele didactice, astfel:
- Prof inv. primar cls.I A – Andrei Jana – atelier de picture pe linguri din lemn;
- Prof. inv. primar C.P. A –Nistor Lara Carmen si prof. inv. primar cls. IB, Vlad Nicoleta – atelier de pictura pe farfurii
- Inv. cls.a IV a Moldoveanu Rodica , prof. inv. primar Sc. Albestii –Moise Mariana, prof.Gheorghe Cristina – atelier de cusături si împletituri
- Inv. cls.a II a B, Dragoiu Neacsa– atelier de țesături in gherghef;
- Inv. Anton Badea Madalina si Alexandru Emilia, clasele III A si III B- împletituri din pănuși
- Prof. Burlacu Mihaela si prof.Dragu Andeea– modelaj din plastilina;
- Ed.Potorac Dana si Patrascu Cornelia– decorare costume populare;
- Dna prof. Musat Doina, meșter popular, inițiatorul acestui proiect căreia, atelier confecționare opinci.
- Expoziție de icoane pe sticla realizate de elevii școlii, coordonați de prof. preot Craciun Marian,prof. Bratosin Marius si prof. Dragomir Elena
- Expoziție de obiecte tradiționale realizate in cadrul unor activități specifice
Un număr generos de școli din județul Buzău dar si din țara, au participat la acest eveniment, de data aceasta indirect.
Momentele artistice au fost prezentate de Irina Croitoru, interpret – formația Kronos din Buzau.
Au urcat pe scenă si au incantat publicul cu cântecele si dansurile lor: Madalina Comsa – fosta eleva a școlii Gimnaziale Smeeni si actual eleva absolventă anul acesta a Liceului Tehnologic Agricol Smeeni, o tânăra speranța a muzicii populare, Irina Croitoru interpret, grupul vocal Veselia-Smeeni coordonat de Diana Ioniță, fiica a satului Smeeni, ansamblurile de dansuri populare din Smeeni-,,Sanzienele “si ,,Florile Calmatuiului”, coordonate de prof. instructor Marius Enache.
https://www.facebook.com/razvannicula/videos/10216899739679159/
Un aport deosebit in buna desfășurare a acestui eveniment a avut si directoarea Căminului cultural din Smeeni, d-na Georgiana Stanescu, cea care in ultimii ani s-a implicat activ in numeroasele acțiuni cultural-artistice de pe raza localitatii Smeeni.
VIDEO AICI
Sponsorii simpozionului: PRIMARIA COMUNEI SMEENI; RADCOINSTALATII SRL.BUZAU.PAROHIA SMEENI.