Inca de noaptea trecuta un fenomen specific acestui anotimp, dar rar întâlnit de câțiva ani încoace, poleiul, a pus stăpânire pe mare parte din zona de sud-est a României.
Bineînțeles, nici Smeeni-ul nu a fost ocolit, ploaia înghețata a acoperit întreaga localitate, încă de la primele ore ale dimineții, cu un strat gros de aproape un centimetru de gheață.
Cei mai afectați au fost șoferii, care au fost puși in dificultate, gheata de pe șosele făcându-i pe multi sa piardă controlul volanului si sa se trezească în decor. Astfel, doua autoturisme Dacia au putut fi zărite încă de dimineața în șanțurile din afara carosabilului, pe DJ 203D, in zona Targului din Smeeni și in apropiere de Fântâna Tămăduitoare. Din fericire șoferii nu au avut de suferit în urma acestor incidente, dar cu siguranța au întârziat la serviciu ori nu au ajuns la timp unde aveau nevoie, fiind nevoiti sa-si abandoneze autoturismele pentru câteva ore bune.
Desi, inca din timpul noptii, drumarii au ieșit pe traseu pentru a împrăștia material antiderapant, ploaia necontenita a făcut ca eforul lor sa fie aproape in zadar. DJ 203D, către localitatea Bradeanu a fost închis de polițiști pentru câteva ore, pe asfalt gheata făcându-l impracticabil. Acesta a fost redeschis după intervenția in cursul dimineții a celor de la Drumuri, dar chiar si asa, cei care s-au aventurat pe aceasta porțiune de drum au trecut prin mari emoții.
In cursul după amiezii la Smeeni a început sa ningă. Vantul a început și el sa sufle destul de puternic, iar la aceasta ora aici este Viscol. Buzăul se afla in continuare, pana joi dimineața la ora 9:00 sub avertizare COD GALBEN de ninsori viscolite. Pe alocuri se va depune strat consistent de zăpada, iar vântul va avea intensificări, care la rafala vor atinge 55-60 de km/h.
Polițiștii vin cu câteva recomandări in sprijinul șoferilor, care in aceasta perioada sunt nevoiți sa porneasca la drum:
Nu porniţi la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi, echipaţi-vă autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările poliţiştilor rutieri.
Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
-Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
Atenţie sporită la efectuarea depăşirilor, nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare! Circulaţi cu viteză moderată!
Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic generează accidente grave de circulaţie;
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice!
Folosiţi centura de siguranţă! Acest accesoriu vă poate salva viaţa; Folosiţi corect luminile pentru a vă face vizibili în trafic Nu conduceţi maşina când sunteţi obosiţi! Oboseala la volan vă poate fi fatală. Evitaţi pe cât posibil să circulaţi, pe distanţe lungi, noaptea.
Mare atenţie! Iarna, când temperaturile sunt scăzute, ploaia este, probabil, cel mai periculos fenomen pentru traficul rutier, pentru că îndepărtează materialul antiderapant, iar pe partea carosabilă poleiul se formează într-un timp foarte scurt.