Cei care circulați cu mașină pe drumul județean 203D, din Buzău către Smeeni este imposibil să nu va fi sărit în ochi în aceste zile acest camp superb de flori mov, care se află in apropiere de satul Maxenu, comuna Țintești.
Pe o suprafață de aproximativ două hectare, lângă sosea se întinde acest covor de flori mov. Multi o confundă cu levănțica însa este o plantă crescută în mod sălbatic, o plantă medicinală, buruiană de leac, insecticid bio și colorant natural. Se numește nemțișor de camp sau științific Consolida regalis însă in popor mai este denumită si albăstrioare, buruiană de făcut copii, ciocănaș, ciocul ciocârliei, pintenași, toporași de câmp, clonțul cocostârcului.
Este nelipsită în lanurile de cereale și plantațiile de cartofi si creste in special la câmpie și deal, pe pajiști, terenurile nelucrate, la marginea drumurilor si pe terasamentul căilor ferate.
La Maxenu această plantă a crescut in mod sălbatic pe terenul unui italian. anul trecut aici a fost plantată o cultură de floarea-soarelui, iar anul acesta terenul a fost lăsat nelucrat.
Este o planta anuala, cu tulpina dreapta si ramificata, înaltă pana la 40 cm, acoperită cu peri rari. Frunzele sunt mărunt si adânc divizate, asemănătoare celor de mărar. Florile sunt de culoare albastru-violet, rareori roz sau albe, așezate la vârful ramurilor. Ele sunt lungi de 2-3 cm, compuse din 5 sepale colorate, din care cea inferioara se prelungește intr-un pinten lung, pana la 2 cm. Inflorește in lunile mai-iunie-august. Dupa cosirea cerealelor, planta inflorește mult mai puternic.
Fructul este o folicula. Nemțișorul de camp este o plantă medicinală folosită in scop fitoterapeutic. Frunzele au proprietăți antiparazitare și insecticide, florile fiind diuretice si hipertensive. Planta mai are si proprietăți, hipnotice. vasodilatatoare si antihelmintice.
Mai trebuie mentionat faptul că această plantă are efect vermifug, diuretic, purgativ, cicatrizant, ca uz intern fiind folosită in tratamentulbolilor reumatice, guta, astm bronsic, sterilitate, hipertensiune, constipație, afecțiuni renale, viermi intestinali – sub forma de infuzie, decoct. Ca uz extern se poate folosi pentru plăgi, rani, hemoroizi – sub forma de cataplasma, spălături sau bai locale.
A fost studiată științific și are într-adevăr proprietatea de a combate sterilitatea. Această floare, pusă alături cu niște spice de grâu coapte, nu se scutură mult timp, are un aspect frumos, seamănă cu toporașii.
Efecte adverse:
Nu se recomanda utilizarea altor părți din componenta plantei, cu excepția florilor, planta fiind toxica, datorită alcaloizilor, pe care ii conține. Intoxicația determina insuficienta cardiaca, vărsături, dureri abdominale, asfixie. De asemenea poate produce tulburări digestive și nervoase grave, de aceea folosirea ei ca și plantă medicinală trebuie făcută doar cu avizul medicului.
Surse selective de informare: paradisverde.ro; sfatulmedicului.ro,