Acasă Blog

Satul Albești din Smeeni și istoria crimei care a avut ecouri în întreaga Europă

0

Satul Albești, parte a comunei Smeeni din județul Buzău, ascunde o istorie fascinantă ce se suprapune cu povestea unei biserici ridicate ca simbol al „răscumpărării”. De la artefactele culturii Gumelnița, vechi de 6.000 de ani, la rolul satului într-un scandal aristocratic ce a zguduit Țara Românească în 1844, Albești oferă un tablou complex al trecutului său.

Cultura Gumelnița și negustorii medievali

Primele dovezi ale vieții umane în Albești datează din mileniul V î.Hr., perioadă atestată prin ceramica culturii Gumelnița. Aceasta era una dintre cele mai avansate culturi neolitice, cunoscută pentru tehnicile sale avansate de prelucrare a ceramicii și pentru organizarea socială bine dezvoltată. Mai târziu, în secolele XV-XVI, documentele arată că negustorii din Albești tranzacționau cu cei din Brașov, semn al importanței economice a localității. Această activitate comercială a contribuit la consolidarea statutului localității pe harta regiunii. Alături de alte sate din zona Bărăganului, Albești era recunoscut pentru prosperitatea micilor sale comunități agricole, care sprijineau schimburile comerciale cu regiunile mai dezvoltate ale Transilvaniei.

În 1816, moșia Albești aparținea paharnicului Ștefan Catargiu, tatăl omului de stat Barbu Catargiu, pierit în condiții tragice. Ulterior, proprietatea a trecut la familia Sărățeanu, din care provine Ecaterina (Tinca sau Caterina)  Vernescu. În timpul domniei lui Ion Caragea Vodă (1812-1818), clăcașii s-au mutat pe actualul amplasament al satului, beneficiind de apropierea de Călmățui și de protecția față de inundații. Noua așezare a fost denumită Albești sau Cacaleți, după platoul pe care a fost stabilită vatra satului.

Crima din 1844: Revolta Europei

Anul 1844 a adus satul în atenția publică printr-o crimă care a implicat membri ai aristocrației. Ioan Vernescu, președintele Judecătoriei Buzău, a fost acuzat de orchestrarea asasinatului vărului său, Dumitrache Vernescu, pentru a-și ascunde relația adulteră cu soția acestuia, Ecaterina. Uciderea a fost realizată de doi robi, Constandin și Tudora, la ordinul serdarului (comandant de oaste).

„În seara zilei de 3 aprilie, <pă la nouă ceasuri evro­penești>, era omorât, în curtea casei sale din Buzău, Dumitrache Vernescu. Ocârmuitorul județului se va grăbi să anunțe evenimentul procurorului județului, cerân­du-i imperativ <să se poată descoperi săvârșitorul unei asemenea nelegiuite fapte>. La patru zile de la asasinat, procurorul se adresa Divanului Dreptății precizând împrejurările în care acesta s-a produs:<L-au și lovit și cu o măciucă în cap și dându-l jos fără grai l-au hârșit până l-au lăsat mai mult mort decât viu și din care urmare și-a dat obștescul sfârșit>”, povestește astăzi istoricul Alexandru Gaiță, de la Arhivele Statului Buzău, potrivit site-ului historia.ro, care citeaza cotidianul buzoian Opinia. 

Procurorul, venit la fața locului chiar în seara crimei, identifică rapid ucigașii boierului:doi dintre robii acestuia, țiganii Constandin și sora acestuia, Tudora. Arma crimei, un baston prevăzut cu un cuțit, avea să fie descoperit a doua zi, chiar în grădina casei unde a avut loc crima. Interesant de știut este că țiganul Constandin fusese eliberat din închisoare chiar în noaptea crimei, la insistențele personale ale șefului Judecătoriei Buzău, serdarul Ioan Vernescu. Mărturiile celor doi țigani le indică anchetatorilor că în spatele crimei se află chiar șeful Judecătoriei, cel care avea o relație extraconjugală cu soția victimei, Ecaterina.

Ecaterina Vernescu – Pictura din Biserica. Sursa foto: https://paulnegoita.ro/2019/12/06/1001-povesti-despre-buzau-un-canon-asumat/

Din raportul prezentat de procuror pe 15 aprilie, reiese că țiganul Constandin a mărtu­risit, în cadrul interogatoriului, luat a doua zi după crimă, că a fost îndemnat să își ucidă boierul de către serdarul Ioan Vernescu. La rândul său, în prezența oamenilor justiției veniți de la București, șeful Judecătoriei „a răspuns numai niște încurcate împleticiri”.

După finalizarea cercetărilor au fost trimiși în fața justiției:serdarul Ioan Vernescu, robii victimei, în frunte cu Constandin, sora sa Tudora, Dumitru Constandin, Ilinca sora lui Constandin, Neculae sin Licsandru Herghelegiu, Stan țiganu, ­vi­zitiul serdarului, aprodul ­Ghe­orghe de la Tribunal, Ioniță sin Ion din Lipia, slugă în curte, potcovarul Stanciu țiganu, serdarul D. Sărățeanu, socrul decedatului, și pitarul Costache Vernescu, fratele răposatului.

Se dovedește că în noap­tea crimei, șeful Judecătoriei îl trimisese pe aprodul Gheorghe la reprezentantul poliției pentru a cere eliberarea țiganului Constandin din pușcărie. Fiind refuzat, însuși serdarul Vernescu a mers la casa polițistului, solicitându-i „slobo­zirea țiganului subt cuvânt că nu este vinovat și face trebuință de ajutorul soției răposatului”.

Deși tribunalul hotărăște condamnarea la moarte a serdarului Vernescu și a țiganului Constandin, domnitorul ­Ghe­orghe Bibescu comută pedea­psa la „muncă publică înlăuntru ocnelor pe vreme mai mult sau mai puțin îndelungată”. Reacția unor importanți oameni ai vremii, precum Mihail Kogălniceanu, nu întârzie să apară, domnitorul fiind aspru criticat. Însuși Kogălniceanu semnează un articol intitulat „Lipsă de călău în Valahia”, în ziarul din Iași, „Propășirea”. Se pare că în spatele deciziei de renunțare la pedeapsa cu moartea s-au aflat și „frații” masoni care, profitând de împrejurări, au derulat un atac asupra autorității concomitent cu campania de dezrobire a țiganilor.

Ancheta a scos la iveală manipulările și corupția epocii, iar cazul a fost comentat inclusiv în publicații din Berlin, Viena și Paris.

În final, scandalul crimei de la Buzău va fi mușamalizat. țiganul criminal va beneficia de Decretul 511, publicat cu ocazia onomasticii țarului Nicolae I, iar pedeapsa capitală va fi comutată la ocnă pe viață și la o bătaie constând în 200 de toiege. Serdarul Vernescu își păstrează rangul, așa cum reiese dintr-un document din arhive, datat în 1846.

Crima și modul în care a fost gestionată au atras atenția nu doar asupra slăbiciunilor sistemului juridic, ci și asupra tensiunilor sociale și economice dintre clasele privilegiate și cele defavorizate.

Biserica „Sfântul Dimitrie”: O construcție simbolică

Legenda locală susține că Ecaterina Vernescu, (Tinca Vernescu)  copleșită de remușcări, a ctitorit biserica din Albești pentru a „răscumpăra” crima soțului. Pisania din 1958 menționează:  ,,Această sfântă biserică s-a zidit din temelie în anul 1853-1855 în timpul episcopului Filotei de către familia Vernescu˝.

Sursa : https://paulnegoita.ro/2019/12/06/1001-povesti-despre-buzau-un-canon-asumat/

Totuși, documente mai vechi indică faptul că biserica a fost construită în realitate de Dumitrache Sărățeanu între 1817 și 1822, fiind ulterior extinsă de Ecaterina. Dumitrache, un personaj marcant al epocii, a fost un boier influent și ctitor al mai multor lăcașe de cult în zonă. De asemenea, acest lăcaș de cult este văzut de comunitatea locală drept un simbol al continuității și al legăturii dintre generațiile care au trăit pe aceste meleaguri

Argumente istorice și arheologice

Prezența preotului Nicolae sin popa Ioan în 1851 și existența unor cărți liturgice din 1811 susțin ipoteza unei construcții anterioare. De asemenea, un Penticostar din 1810 conține o notă despre „biserica din satul Cacaleți”, vechiul nume al Albeștiului. Aceste documente și obiecte arată că biserica era deja o parte esențială a comunității începutului de secol XIX.

Tradiția locală povestește despre ctitorii familiei Sărățeanu, al cărei membru marcant, Dinu Sărățeanu, este legat de legenda „înjugării ursului”. Această poveste ilustrează reputația de forță și curaj a familiei, care a influențat dezvoltarea întregei regiuni. De asemenea, însemnările găsite pe cărțile de ritual reflectă implicarea activă a acestei familii în susținerea și întreținerea lăcașului de cult. Într-o perioadă marcată de instabilitate politică, contribuțiile boierimii la viața religioasă aveau și rolul de a consolida identitatea locală.

Transformări și renovări

Biserica a suferit modificări semnificative între 1883 și 1982. Ecaterina Vernescu a extins construcția și a adăugat un pridvor, iar pictura originală a fost realizată de D. Todorescu, cel care a pictat și Biserica din Valea Botei. De asemenea, catapeteasma a fost pictată pentru prima dată de Gh. Nicoleanu. Aceste lucrări au înnobilat biserica, transformând-o într-un reper cultural al comunității.

Cutremurul din 1977 a afectat grav edificiul, care a fost reconstruit și repictat de Octavian Teodorescu. Lucrările de reparații au fost finalizate sub conducerea preotului Vasile Dinu, iar pisania a fost rescrisă pentru a reflecta aceste modificări. Noul text menționează contribuția benevolă a enoriașilor, demonstrând devotamentul localnicilor pentru păstrarea patrimoniului spiritual. În timpul acestor lucrări, s-a acordat o atenție deosebită păstrării elementelor arhitecturale originale, astfel încât biserica să-și păstreze farmecul istoric.

Monumentul eroilor

Curtea bisericii adăpostește un monument dedicat eroilor locali. Satul Albești a pierdut 35 de ostași în Războiul pentru Reîntregire (1916-1919), iar 3 victime civile au fost ucise de trupele germane în 1944. De asemenea, 17 ostași au luptat în Războiul de Independență din 1877, contribuind la marile schimbări din istoria țării. Fiecare nume înscris pe monument reprezintă nu doar un sacrificiu, ci și o moștenire spirituală pe care generațiile următoare o păstrează cu mândrie.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, multe familii din Albești și-au pierdut membrii în luptele intense care au marcat această perioadă. În amintirea acestora, comunitatea a decis ridicarea unei cruci comemorative, devenind un loc de pelerinaj local pentru evenimente precum Ziua Eroilor.

VIDEO BISERICA AICI

De-a lungul anilor, satul a fost marcat de tragedii, dar și de un profund spirit de unitate. Monumentul eroilor din Albești rămâne un simbol al sacrificiului și al legăturii dintre trecut, prezent și viitor.

Rolul bisericii în viața comunității

Dincolo de funcția sa religioasă, biserica „Sfântul Dimitrie” a fost întotdeauna un centru social și cultural pentru locuitorii satului. În perioada interbelică, lăcașul de cult a servit drept spațiu pentru întâlniri comunitare, organizarea de serbări religioase și diverse acțiuni caritabile. În timpul celor două războaie mondiale, biserica a fost un refugiu spiritual pentru localnici, oferindu-le sprijin și liniște într-o epocă marcată de incertitudini.

De asemenea, preoții care au slujit aici au jucat un rol crucial în menținerea legăturilor sociale și educaționale din sat. Prin implicarea lor, multe familii au avut acces la resurse de bază, iar copiii au beneficiat de inițiative educative în spiritul tradiției creștine.

După 1989, odată cu revenirea libertății religioase, biserica din Albești a cunoscut un proces de revitalizare. Enoriașii, alături de preoți, au lucrat pentru renovarea clădirii și au organizat evenimente culturale care au reunit comunitatea.

O mărturie a trecutului

Biserica din Albești nu este doar un lăcaș de cult, ci un simbol viu al istoriei acestei localități. De la crimele aristocrației și rolul său ca biserică a „răscumpărării”, până la transformările din timpul secolelor XIX și XX, acest monument rămâne un martor tăcut al evenimentelor care au modelat regiunea.

 

Pentru locuitorii din Albești, această biserică este mai mult decât un edificiu religios. Ea este o punte între generații, o amintire vie a rădăcinilor lor și un exemplu de solidaritate și credință. Prin grija și devotamentul comunității, biserica „Sfântul Dimitrie” continuă să fie o sursă de inspirație pentru toți cei care pășesc pe aceste meleaguri.

Surse selctive  historia.ro, paulnegoita.roIstoria cu Mari

(Video) La Smeeni, caii, poneii și chiar măgarii au fost binecuvântați cu apă sfințită în ziua de Bobotează

0

Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători creștine, aduce cu sine tradiții aparte în fiecare colț al țării. În satele de câmpie din județul Buzău, precum Smeeni, această zi este sărbătorită nu doar prin sfințirea apelor, ci și printr-un obicei unic: binecuvântarea animalelor. În fiecare an, caii gospodăriilor sunt aduși în fața bisericii (vezi video mai jos) pentru a fi botezați de preot, în semn de protecție împotriva bolilor și a altor necazuri.

Paradă impresionantă pe ulițele din Smeeni

In fiecare an, pe 6 ianuarie, ulițele din Smeeni se transformă într-un spectacol al tradiției. Cai împodobiți cu panglici colorate și harnașamente strălucitoare, dar și ponei și măgari, au fost aduși de gospodari în fața bisericii pentru a primi binecuvântarea apei sfințite. Călare sau înhămați la căruțe, animalele au fost admirate de zeci de localnici, care au privit ceremonialul cu bucurie și mândrie.

Un moment aparte a fost cel în care copiii au preluat hățurile poneilor, trecând cu ei prin fața bisericii, alături de părinți. Poneii, deși mai mici decât falnicii armăsari, au impresionat prin forța și determinarea lor, fiind capabili să tragă atelaje și să participe la întreceri organizate spontan.

Apariția măgarilor la Boboteaza din Sălcioara

Anul acesta, tradiția din Smeeni a adus și o surpriză inedită. Pe lângă caii care au fost botezați anual în ultimii zece ani, la biserica din Sălcioara au fost aduși și trei măgari. Aceștia au atras privirile curioșilor, devenind punctul de atracție al ceremoniei. Localnicii au admirat cu amuzament și căldură momentul în care preotul i-a stropit cu apă sfințită, considerându-l un semn de noroc și belșug pentru noul an.

„Este pentru prima dată când vedem măgari la Bobotează. Caii sunt o prezență constantă, dar măgarii ne-au făcut să zâmbim cu toții. Cred că fiecare animal, indiferent de mărime sau importanță, merită binecuvântarea Domnului,” a declarat unul dintre gospodarii prezenți la eveniment.

Tradiții transmise din generație în generație

De Bobotează, Smeeni nu este doar o comunitate care își celebrează credința, ci și o păstrătoare a tradițiilor vechi. Creșterea cailor este o moștenire transmisă din generație în generație, iar această zi devine un prilej de mândrie pentru gospodari. În trecut, una din 10 familii deținea cel putin un cal. Aceastia erau folosiți în principal pentru munca câmpului. Astăzi, numărul lor a scăzut semnificativ, de la aproximativ 600 in 2015, la doar 110 cai in 2025, incluzând ponei și măgari.

Totuși, tinerii din Smeeni continuă să fie implicați în această tradiție, învățând de la vârste fragede să îngrijească animalele și să călărească. Pentru mulți dintre ei, caii și poneii devin prieteni de nădejde, oferindu-le uneori nu doar sprijin la muncă, ci și momente de bucurie și aventură.

Semnificația unei tradiții de suflet

Boboteaza din Smeeni este mai mult decât un ceremonial religios – este un moment în care comunitatea se adună, își celebrează valorile și își reafirmă legătura cu tradițiile strămoșești. De la caii mândri și poneii energici până la măgarii care au adus zâmbete, fiecare animal binecuvântat devine o parte a acestei povești.

Astfel, ziua de Bobotează rămâne o sărbătoare plină de farmec în Smeeni, oferind un exemplu de respect pentru credință, tradiție și natură.

„Minunea de la Smeeni”. Cum a devenit Smeeniul celebru la începutul secolului trecut

0

La inceputul secolului al XX-lea, mai exact in jurul anului 1926, in ziarele si revistele vremii, de pe intreg teritoriul României, au aparut sute de articole in care era mentionat numele Smeeni.

Totul se învârtea in jurul izvorului cu apă care izvorăsete din Călmațui, căruia locuitorii din Smeenii acelor vremuri, i-au conferit puteri miraculoase. Vestea că apa acestui izvor, (în jurul căruia s-a construit și o fântană), vindecă numeroase boli s-a raspândit rapid în întrega țară, iar la doar câteva zile, de la raspândirea zvonului, ziarele erau pline de articole cu „Minunea de la Smeeni.

Captura ziarul Universul, 1 septembrie 1927

Totul a culminat și cu un comunicat oficial venit din partea autoritatilor acelor vremuri din judetului Buzău, prin care se recunoaștea faptul ca apa de la Smeeni are puteri miraculoase și că ea vindeca numeroase boli incurabile.

Iata ce scria ziarul UNIVERSUL, vineri, 2 septembrie 1927, sub titlul: „Minunatele vindecari ale fântânei de la Smeeni

„COMPANIA DE JANDARMI CĂTRE PREFECTURA JUDEŢULUI BUZĂU

„Am onoare a face cunoscut cum până in prezent avem următoarele cazuri de vindecare cu apă de la fântâna din împrejurimile comunei Maxeni.Fântâna se află in marginea drumului dintre comunele Maxenu şi Smeeni.

1. Tânărul Floriea Ion din Oradia Mare str. Cetăţeanului, în etate de 25 ani, căruia de 20 ani i-a pierit vederea. A fost la doctori specialişti din Paris, cari nu au putut să-i redea vederea. Din auzite a fost dus la această fântână şi după trei spălaturi vederea i-a revenit. Acest lucru este constatat şi văzut de noi.

2) Fata Elena Grigore Gh. din com. Smeeni era bolnavă de epilepsie, având zilnic câte 3—4 accese. După mai multe băi a fost scăpată de această boală, încât timp de zece zile, pusă sub observaţie, n’a mai dat semne de această boală.

3) Locuitorul Vasile Cristodorescu, din corn. Căldăreşti, era complet paralizat de 2 ani. După trei spălaturi şi băi de nămol început vorbească, umble şi se folosească de mâini.

4) Un călugăr căruia îi tremurau mâinile şi picioarele, după prima baie a plecat complet nătos.

5) Tânărul Scharman Alis din Alba Iulia, str. Lungă 10, vedea ca prin sită de mic copil. După două spălături, acum vede bine şi clar.

Cdrul com. jandarmi Buzău Căpitan Mateescu

Captura din ziarul Universul, 2 septembrie 1927

In fața unor asemenea declaratii, venite din partea autoritatilor, Smeeniul acelor vremuri a devenit celebru in intreaga țară. Sute de oameni suferinzi au plecat în pelerinaj către Smeeni, in incercarea lor de a-și găsi vindecarea.

A doua zi, pe 3 septembrie 1927, în același ziar (Universul) aparea o fotografie cu baia suferinzilor, în apa din jurul fântânii, intărind și mai mult faptul că la Smeeni, se întamplă lucruri miraculoase.

La o saptamână, șirul articolelor despre Smeeni continuă. Acelasi ziar, Universul din 10 septembrie 1927, titra: „La Smeeni trebuie trebuie făctă rânduială. Mulțimea suferinzilor păstrează credința în insănătosire. 

Astfel, zilnic, zeci de sărmani vin cu trenuri sau căruţe din depărtări şi poposesc împrejurul fântânei, unde stau—mărturii ale credinţei — trei cruci şi o candelă, ridicate de cei ce au crezut în puterea tămăduitoare a apei.

Fântâna de la  Smeeni este aşezată pe şoseaua care duce de la Buzău la Smeeni, la aproape 16 km. distanţă de Buzău şi la 3 km. depărtare de satul Smeeni. Săpată în malul şanţului şoselei judeţene, fântâna de astăzi nu a fost decât un isvor, în care până acum o lună se adăpau vitele.

Astăzi, fântâna este ghizduită şi tuburi de ciment coboară până în fundul ei. Apa isvorăşte din abundenţă şi cu toate necontenit se scot mari cantităţi, nivelul ei rămâne mereu în tuburi, foarte apropiat de suprafaţa pământului.

Realitatea ilustrata 1927

Locul pe care se află astăzi fântâna este pământ de islaz dat în devălmăşie locuitorilor din com. Smeeni, prin împroprietărirea de la 1864 şi a făcut parte din moşia proprietatea lui Gh. S. Vernescu. Fântâna, aceasta era cunoscută încă de pe acea vreme și n’a slujit la altceva, decât la adăpatul vitelor locuitorilor.

Satul Smeeni, până mai acum treizeci de ani, (n.r. se ia ca referință anul 1927), era aşezat ceva mai spre apus, la o distanţă de vre o 2—3 km„ până când râul Călmăţui revărsându-se a inundat satul şi a forţat pe locuitori se mute pe un loc mai înalt (unde e azi satul). Am fost în satul acesta, (autorul articolului din ziar, care se semnează t.i)   care deşi foarte mic, a încercat prin sforţările locuitorilor ridice o biserică. Sfântul lăcaş este înălţat şi aşteaptă fie tencuit şi acoperit, (este vorba de biserica actuală din Smeeni, cu hramul Sfintilor Imparati, Constantin si Elena),  însă secetele dese ce au bântuit regiunea, au împiedicat pe locuitori contribuie îndeajuns pentru terminarea lui.

Pentru construirea acestei biserici, un bătrân locuitor din sat mi-a povestit următoarele: „Acum treizeci de ani, locuia în satul nostru un oier venit de peste munţi. Din ce, — nu se ştie — i-au murit mai mulţi copii. Intr’o noapte, a avut un vis. Se făcea la locul acela pe Călmăţui, se ridica o biserică mândră şi lângă ea, isvorul curgea mare şi limpede.

„Pus pe gânduri de visul acesta, mocanul a încercat construiască o biserică. Neisbutind, a pus de-a pietruit fântâna şi a aşezat un uluc de piatră care se află şi acum acolo“.

Captura din Ziarul OglindaLumii_1927

Articolul din ziarul Universul de la acea vreme,  la care facem referire aici continua relatarile pe marginea investigatiilor facute atunci la Smeeni.

„Presupusul miracol al isvorului se datoreşte tot unui vis. Se spune, în satul Gherăseni, se afla un copil orb de mai mulţi ani. Copilul a visat, se va vindeca, dacă se va spăla cu apă din fântâna dela malul Călmăţuiului. S‘a dus, s‘a spălat cu apă din fântână şi povestea populară spune, şi-a recăpătat vederea. Noi (n.r. reporterii ziarului) am cercetat în satul Gherăseni şi n’am găsit copilul fericit, despre vindecarea căruia a mers vestea în popor.

Am văzut la această fântână multă lume sărmană, venită caute alinarea suferinţelor. Erau bolnavi de tot felul şi pentru toţi, grăbiţi se împărtăşească din leacul binefăcător, se spală cu apă din fântână, pericolul contagiunilor, mai ales acum când bântuie atâtea boli molipsitoare, — este foarte mare.

Ni s’a spus, că atâta timp, cât accesul la fântână e fără limită, ar fi nevoie de adăposturi şi de o cantină, care să vândă merinde, întrucât satele fiind foarte depărtate, suferinzii nu se pot aproviziona cu uşurinţă. Am mai fost informaţi, că serviciul sanitar al judeţului ar fi făcut rapoarte ministerului sănătaţii. Credem, că pe lângă rapoarte, ar fi mare nevoie, să se ia măsuri pentru cercetarea, asistenţa şi triarea suferinzilor veniţi să se lecuiască la fântâna de pe malul Călmăţuiului. Ar trebui un medic, care de două trei ori pe săptămână să cerceteze bolnavii, să-i sfătuiască şi să le dea îndrumări. Sunt suflete obidite, pe cari credinţa şi dorul de viaţă îi duce orbeşte la fântâna socotită ca tămăduitoare şi desigur, ar avea nevoie de îndrumările unui specialist, pentru ca în locul binelui, în care nădăjduiesc, nu se aleagă, dimpotrivă, cu răul.

De altfel, e surprinzător, nu se face analiza apei şi nu se mai curând un comunicat, prin care se spună, dacă apa are într’adevăr ceva însuşiri speciale şi la ce folosesc acestea. Apoi, nu se mai admită accesul la fântână decât celor roşi de boale, pe cari apa, prin însuşirile-i dovedite ştiinţificeşte, le poate lecui, ori accesul fie interzis tuturora, dacă apa nu cuprinde nici un fel de elemente terapeutice.

In ce priveşte administraţia, aceasta ia măsuri, ca o parte din fondurile ce se strâng, din donaţiuni benevole slujească la împietruirea locului şi secarea bălţilor dimprejurul fântânei.”

Captura din ziarul Universul 10 septembrie 1927

 

Cum a fost „anihilat”  Miracolul de la Smeeni?

Autoritatile vremii, speriate poate de amploarea pe care a luat-o ceea ce se intampla la Smeeni în doar cateva zile, au fost nevoite sa oprească „Minunea”, in urma analizelor stiintifice ale apei din izvorul fântânii. Intr-un articol scurt, aparut in acelasi ziar UNIVERSUL, pe data de 22 septembrie 1927, se anunta urmatoarele: }

” Încă din ziua de 9 Septembrie, am cerut se facă rănduală la fântâna de la Smeeni. se cerceteze ştiinţificeşte dacă apa are ceva însuşiri terapeutice efective şi pentru cari boale anume şi nu se mai admită accesul la fântâna, decât bolnavilor, cărora apa le-ar putea fi de ajutor. In sfârşit, eri (ieri) ni s’a adus ştirea, analiza s’a făcut (la laboratorul d-lui doctor Cantacuzino), dând următorul rezultat: Apa nu este potabila. Conţine mulţi coliobacili şi 340 mii de germeni diferiţi pe centru cub. Medicul primar al Jud. Buzău a făcut rapoarte ministerului nătăţei publice, arătând, la Smeeni, se duc oameni suferind de boale infecţioase şi se bălăcesc în acelaş loc, ceea ce poate duce la izbucniri de molime. De asemeni d. min. dr. C. Angelescu a intervenit la ministerul sănătății publice. „

Captura ziarul Universuol 22 septembrie 1927

La cateva zile de la aparitia articolului de mai sus, din acelasi ziar aflăm că, in data de 21 septembrie 1927,  fantana a fost inchisă.

”  Consiliul de higiena al judeţului Buzău, în şedinţa de la 21 Septembrie a. c. luând în desbatere cazul fântânei dela Sineeni, şi cum din analizele făcute, rezultă apa şi noroiul de acolo nu au nici un efect terapeutic (vindecător) şi că, după cum s’a constatat la Institutul „Profesor Cantacuzinodin Bucureşti, apa nu este nici măcar bude băut, conţinând foarte mulţi germeni de boale, a hotărît în unanimitate se închidă fântâna. Se aduce aceasta la cunoştinţa publicului, spre « nu mai face cheltueli zadarnice prin venirea la Smeeni, unde acceul la fântână este oprit”.

Deși fenomenul Fantanii miraculoase de la Smeeni a fost stopat de autoritatile acelor vremii, imediat după Revolutia din 1989, acesta a luat amploare din nou.

In curand, un articol nou cu ce a relatat presa din anii ’90,  pe această temă. 

„Chicote în natură”, proiectul care a bucurat zeci de copii din Smeeni în vacanța de vară

0

În săptămâna 19-23 august 2024, parcul din centrul comunei Smeeni a răsunat de entuziasmul și bucuria copiilor prezenți la atelierele distractive. Asociația Chicote în Natură reprezentată de co-președinții săi Mădălina Horneț și Monica Oprișan, au organizat activități pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 14 ani. În fiecare zi din cadrul proiectului, cei mici s-au bucurat de ateliere, au descoperit jocuri și activități noi și și-au creat amintiri demne de povestit.

Printre atelierele derulate putem menționa: jocuri de improvizație și joc de rol, activități senzoriale pentru cei mici, ateliere de știință și experimente, ateliere de pictură, atelier de conștientizare a igienei dentare, atelier de modelare al lutului, jocurile copilăriei și multă mișcare.

Cei mici au primit cu bucurie fiecare activitate și au savurat fiecare moment împreună. Ne-am bucurat să vedem prezenți la activități și copilași din satele alăturate precum Călțuna, Moisica și Brădeanu.

Ultima zi a proiectului, pe 23 august, cei mici au avut parte și de surprize. Au participat la o tombolă unde au putut câștiga diverse jocuri menite să îi distreze în vacanța de vară. Vremea prietenoasă ne-a oferit prilejul să organizăm și o bătaie cu apă la care cei mici s-au distrat pe cinste. (Video mai jos)

Atelierele din prima parte a zilei au completat săptămâna cu proiecții de film nocturne la care cei mici au venit în număr numeros alături de părinți. (video aici) 

Proiectul s-a desfășurat cu sprijinul Școlii Gimnaziale Smeeni și Primăria Smeeni.

Asociația Chicote în natură oferă și organizează ateliere și activități în vederea îmbunătățirii accesului la educație, sănătate, mediu și cultură. Asociația încurajează socializarea în natură, dorind să ofere copiilor posibilitatea realizării unui echilibru sănătos între sfera digitală și realitate.

Fotografii si clipuri video de la aceste activitati pot fi gasite aici:

  1. Prima zi aici si aici
  2. A doua zi aici si aici 
  3. A treia zi aici si aici 
  4. A patra zi aici si aici 
  5. A cincea zi aici si aici 

Articol redactat de Mădălina Hornet

Cum și-a curmat viața in 1910, fiul unei familii de moșieri din Smeeniul de la începutul secolului al XX-lea

0

La începutul anului 1910, un eveniment tragic a tulburat liniștea comunității din Sălcioara, o comună mică și aparent neînsemnată din județul Buzău, subordonată la acea vreme comunei Smeeni. În contextul vremii, astfel de știri erau rar publicate în presa națională, făcând acest eveniment unul interesant, mai ales că nu este menționat în nicio monografie a comunei Smeeni, deși a fost un incident semnificativ pentru zona respectivă.

Ziarul Adevărul, editia din 9 ianuarie 1910, relata faptul că, în data de 6 ianuarie 1910, a avut loc sinuciderea lui Cicerone Păltineanu, fiul unei familii de moșieri bine cunoscute în cercurile aristocratice ale vremii in Buzău. Deși familia Păltineanu se mutase la București cu câțiva ani înainte, unul dintre frați, Aurel Păltineanu, rămăsese la Buzău, fiind proprietarul unei moșii în Sălcioara. Tragedia a avut loc chiar pe această moșie, unde Cicerone și-a curmat viața în mod brutal și inexplicabil.

Potrivit relatărilor, Cicerone Păltineanu, în vârstă de 25 de ani, a sosit la moșia fratelui său în dimineața de 6 ianuarie, după ce călătorise de la București cu trenul. Sosirea sa a fost neașteptată, mai ales că fratele său Aurel se afla la Buzău în acel moment. Găzduit de agentul perceptor Grigore Stănciulescu, un vecin apropiat al familiei Păltineanu, Cicerone a fost tratat cu ospitalitate, însă nimeni nu ar fi anticipat ce avea să urmeze.

După ce a pretins că era obosit de drum, Cicerone a cerut să se odihnească și a fost condus într-o cameră unde dormeau copiii gazdelor. Câteva ore mai târziu, soția lui Grigore Stănciulescu a intrat în cameră din curiozitate și a fost îngrozită să descopere trupul tânărului întins pe jos, într-o baltă de sânge. Cicerone se împușcase în tâmplă cu un revolver, lăsând în urmă o scenă șocantă: stropi de sânge pe pereți și pe ușă, iar scoarța dușumelei arăta că acesta nu murise pe loc, ci se zbătuse înainte de a-și da ultima suflare.

Cauzele sinuciderii lui Cicerone Păltineanu au rămas subiect de speculații în acele zile. Pe o bucată de hârtie găsită în cameră, tânărul a lăsat un mesaj simplu: „Sufeream de o boală incurabilă”. Însă, conform prietenilor apropiați și cercetărilor ulterioare, adevărata cauză pare să fi fost de natură financiară și sentimentală.

După moartea mamei sale, Cicerone primise o moștenire de 18.000 de lei, pe care o risipise într-un timp scurt, atras de o femeie demi-mondenă din București, cu care avusese o relație până la plecarea acesteia la Paris. În fața disperării și a ruinării financiare, tânărul a ales să-și curme viața.

Moartea lui Cicerone Păltineanu a șocat nu doar familia sa, ci întreaga comunitate buzoiană. Vestea sinuciderii s-a răspândit rapid, iar mulți au fost surprinși, mai ales că tânărul părea să ducă o viață normală, fără a se plânge de vreo afecțiune gravă. La doar câteva ore înainte de tragicul act, fratele său Aurel primise o scrisoare de la Cicerone, expediată din București, în care acesta îi mulțumea pentru o sumă de bani trimisă recent.

Deși ancheta desfășurată de autoritățile locale, sub conducerea administratorului de plasă Neagu Dragomir, nu a relevat alte suspiciuni legate de circumstanțele morții, rămânerea birjarului în Sălcioara pentru cercetări sugerează că s-au căutat și alte piste.

Deși autoritățile au încheiat rapid investigația, considerând că sinuciderea a fost cauzată de disperarea financiară și de o boală posibil incurabilă, alte piste ale anchetei rămân neexplorate public. În mod special, prezența birjarului care l-a transportat pe Cicerone la moșie a ridicat întrebări.

Birjarul a fost reținut pentru cercetări de către administratorul de plasă, Neagu Dragomir, în încercarea de a obține mai multe detalii despre comportamentul lui Cicerone în dimineața fatală. Se pare că acesta a sosit cu ultimul tren din București, la ora 2:20 dimineața, și a petrecut câteva ore în gară înainte de a se îndrepta spre moșia din Sălcioara. Totuși, nicio sursă nu a confirmat dacă acesta a avut vreun contact cu alte persoane sau dacă a exprimat vreun semn de agitație emoțională. Ancheta nu a descoperit dovezi clare care să sugereze o implicare externă, dar rămâne întrebarea dacă tânărul a avut intenția de a se sinucide din momentul plecării din București sau dacă decizia a fost luată în ultimul moment.

Un alt aspect neelucidat este natura legăturilor lui Cicerone cu persoanele din cercurile mondene din București, în special cu femeia descrisă ca fiind cauza principală a decăderii sale financiare. Deși prietenii apropiați menționează că tânărul nu s-a plâns niciodată de o boală incurabilă, relația sa eșuată și pierderea întregii moșteniri i-ar fi putut alimenta starea de disperare. Totuși, natura bruscă a gestului și prezența sa neașteptată la Sălcioara, într-un moment în care toți credeau că se află la București, ridică întrebări legate de motivele reale din spatele sinuciderii.

O altă pistă ar fi modul în care s-au derulat ultimele sale ore la Sălcioara. Deși a fost primit cu căldură de agentul perceptor Grigore Stănciulescu și de soția acestuia, comportamentul lui Cicerone nu a dat semne de îngrijorare. Faptul că a cerut să se odihnească după drum și s-a retras în cameră sugerează că acesta planificase deja actul fatal. Prezența batistei îmbibate în sânge, găsită lângă trupul său, denotă un gest premeditat și calculat, iar anchetatorii au notat că, deși moartea nu a fost instantanee, tânărul a avut suficientă luciditate pentru a încerca să își aline rănile.

Deși concluzia oficială a anchetei a fost sinuciderea din motive personale, detalii nerezolvate și posibile legături cu persoane din cercuri mai puțin transparente rămân încă o sursă de speculații.

Contextul social și economic al acelor vremuri, împreună cu influențele vieții de la oraș, au jucat probabil un rol în destinul tragic al tânărului. Sinuciderea lui Cicerone Păltineanu rămâne o poveste tristă și aproape uitată, un episod rar din istoria comunei Sălcioara (Smeeni) și a județului Buzău.

Cum s-au răsculat în 1873 țăranii din Smeeni, împotriva autorițătilor acelor vremuri

0

Într-o Românie în plin proces de modernizare și schimbare socială, anii 1870 au fost martorii unei lupte neobosite pentru dreptate și supraviețuire. În inima Buzăului, la  Smeeni, țăranii s-au ridicat împotriva unui sistem care, deși promitea libertate și proprietate, se dovedea a fi un mecanism bine uns pentru a menține privilegii și inegalități.

Totul a început în anul 1864, când a fost promulgată Legea Rurală. În mod ideal, aceasta trebuia să ofere țăranilor dreptul deplin de a-și păstra pământurile, garantându-le astfel stabilitatea și mijloacele de trai. Articolul 1 al legii era clar: clăcașii rămâneau stăpâni deplini pe terenurile pe care le aveau în posesie. Cu toate acestea, legea ascundea o capcană, subtil introdusă în articolul 16, care permitea boierilor să acapareze cele mai fertile pământuri ale țăranilor. Sub pretextul necesității comasării terenurilor dispersate, boierii puteau forța țăranii să accepte schimburi dezavantajoase, oferindu-le în loc terenuri sterpe, sărate, sau acoperite cu pietriș.

La Smeeni, acest drept, aparent garantat de lege, a fost pus la încercare de către moșierul Gună Vernescu. Folosindu-se de articolul 16, acesta a încercat să îi forțeze pe țărani să se mute de pe pământurile fertile pe care le cultivaseră timp de generații, trimițându-i la marginea moșiei, unde terenul era impropriu agriculturii. Țăranii, care trăiau din munca pământului și își găseau identitatea în legătura lor cu pământul strămoșesc, au refuzat cu hotărâre să renunțe la ceea ce considerau a fi dreptul lor sacru.

În fața acestei opoziții, Vernescu a apelat la Comitetul permanent județean pentru a arbitra disputa, sperând că legea va fi de partea lui. Însă țăranii au refuzat să se supună acestei instanțe. Pentru a-i constrânge, boierul a adus în sat forța publică, având la dispoziție nu doar autoritatea legii, ci și sprijinul unui frate, judecător la Tribunalul din Buzău.

Ziua de 26 septembrie 1873 a fost una de confruntare deschisă. Gună Vernescu a trimis la Smeeni un adevărat alai de autorități, însoțit de 40 de dorobanți călare, înarmați cu bice și săbii, sub comanda unui ofițer. Scopul era simplu: intimidarea și forțarea țăranilor să accepte decizia favorabilă boierului. Dar țăranii din Smeeni erau pregătiți să își apere drepturile. Peste 200 de oameni, înarmați cu răngi, furci, măciuci și leuci, s-au adunat pentru a-și proteja pământurile. Însoțiți de femei și copii, aceștia au întâmpinat autoritățile cu zgomot și amenințări, refuzând orice tentativă de impunere a unei noi delimitări a terenurilor.

În fața acestui zid de hotărâre, autoritățile au încercat să intimideze mulțimea, dar țăranii, înfierbântați de nedreptățile suferite anterior, s-au năpustit asupra dorobanților. Aceștia au fost trântiți de pe cai, dezarmați și loviți. Trăsurile autorităților au fost oprite, iar dorobanții, care proveneau în mare parte din familii chiaburești, și care aveau datoria să impună ordinea, au fost puși în defensivă.

Ziua următoare, represaliile au început. Autoritățile, dornice să restabilească ordinea, au lansat o serie de arestări, aducând țăranii la penitenciar. Până pe 12 octombrie 1873, doar 10 dintre ei au fost capturați, restul fugind sau ascunzându-se. Printre cei arestați s-au numărat Manta Țîrcă, Constantin Luca, Radu Dumitru, și alți săteni care au refuzat cu tărie să fie supuși voinței boierului. În timpul interogatoriilor, aceștia au declarat răspicat că nu vor renunța la pământurile lor, fiind hotărâți să lupte până la capăt.

Ancheta a durat trei luni, timp în care 28 de țărani au fost aduși în fața tribunalului. Abia la 18 decembrie 1873, ordonanța de trimitere în judecată a fost redactată, iar capii mișcării au fost desemnați: Ion Damian și Andrei Toma. Aceștia au fost acuzați că s-au opus autorității, oprind trăsura procurorului și atacând dorobanții.

Episodul de la Smeeni nu a fost un simplu act de revoltă, ci un simbol al luptei țărănimii împotriva abuzurilor comise de moșieri. În timp ce în alte părți țăranii renunțau, descurajați de nedreptăți și opresiune, cei din Smeeni au continuat să lupte pentru pământurile lor, arătând că, în fața nedreptății, nu există altă cale decât rezistența.

Citește si  Răscoala țăranilor din Smeeni din 1873, a avut o importanță majoră pentru oamenii locului. Evenimentul a influențat dezvoltarea soci­etăţii

Această poveste de la Smeeni rămâne un exemplu de curaj și determinare, o lecție despre cum, atunci când legile sunt folosite pentru a oprima, oamenii simpli pot deveni adevărați eroi în lupta pentru dreptate.

Sursa acestor informatii poate fi gasită pe biblioteca-digitala.ro

Anunț IMPORTANT pentru toți locuitorii comunei Smeeni. Fiți atenți în data de 7 august 2024!

0

Primăria Comunei Smeeni anunță acțiuni de dezinsecție aeriană

Primăria comunei Smeeni, județul Buzău, informează cetățenii că în data de 7 august 2024 vor avea loc acțiuni de dezinsecție aeriană împotriva larvelor și insectelor de disconfort. Aceste operațiuni se vor desfășura între orele 05:30 și 09:30 și vor fi realizate de o societate specializată, cu ajutorul unui elicopter utilitar destinat activităților aviochimice, pe întreaga suprafață intravilană a comunei.

În cadrul acestei intervenții vor fi utilizate substanțele GP TOTAL INSECT și Solfac Trio 140 NF, avizate de Ministerul Sănătății și încadrate în grupa III de toxicitate (Tip produs 18).

Primăria face un apel special către crescătorii de albine să ia toate măsurile necesare pentru protejarea familiilor de albine în perioada menționată.

În cazul apariției unor condiții meteorologice nefavorabile, acțiunea de dezinsecție va fi reprogramată la o dată ulterioară.

(Video) Patru săli de clasă de la Școala Gimnazială Smeeni renovate cu sprijinul unor voluntari din București

0

Patru săli de clasă de la Școala Gimnazială Smeeni vor fi complet renovate datorită inițiativei desfășurate în cadrul programului „Brighter Futures”, sponsorizat de Vodafone Romania Technologies și implementat de Fundația Vodafone în parteneriat cu Asociația „The Social Incubator”.

Proiectul a început după ce școala din Smeeni a aplicat online, completând un formular din cadrul proiectului „Școala din Viitor„, al Fundației Vodafone România.

Directorul școlii, prof. Drăghici Cristina, a declarat că renovările vor transforma complet cele patru săli de clasă. Lucrările includ decopertarea pereților până la cărămidă, tencuirea și zugrăvirea acestora, precum și instalarea unui parchet nou. După începerea anului școlar, sălile vor fi dotate și cu mobilier adecvat, oferind astfel un mediu de învățare modern și confortabil.

Renovările vor fi realizate de 120 de voluntari din București, angajați ai unor companii multinaționale, care se vor împărți în trei echipe de câte 40 de persoane. Aceștia vor lucra două zile pe săptămână, în fiecare joi și vineri, timp de trei săptămâni. Voluntarii beneficiază de sprijinul autorităților locale din Smeeni, care le-au pus la dispoziție resursele logistice necesare.

Inițiativa „Brighter Futures” nu doar că îmbunătățește infrastructura școlară, ci și promovează colaborarea și solidaritatea în comunitate. Cu sprijinul voluntarilor și al autorităților locale, aceste săli de clasă vor deveni spații moderne și funcționale, gata să ofere elevilor o experiență educațională de calitate.

Această acțiune reprezintă un pas important spre modernizarea educației în mediul rural și demonstrează importanța implicării comunitare în dezvoltarea instituțiilor de învățământ.

Video – Detalii șocante despre dubla crimă din Udați. Principalul suspect a fost prins de polițisti

0

Liniștea satului Udați Mânzu a fost întreruptă de o serie de evenimente tragice care au scos la iveală o poveste înfiorătoare de violență și moarte. Totul a început pe 24 iulie, când polițiștii au fost alertați de dispariția unei femei în vârstă de 74 de ani din sat.

Femeia, care locuia împreună cu fiul ei de 56 de ani, nu mai fusese văzută de câteva zile. Polițiștii din Buzău au intervenit imediat, trimițând o echipă operativă la locuința acesteia. Descoperirea a fost șocantă: trupul femeii se afla în stare avansată de descompunere. Necropsia a relevat indicii clare ale violenței exercitate asupra victimei, confirmând suspiciunile autorităților că femeia fusese ucisă.

Tragedia a luat o turnură și mai sumbră când, în urma investigațiilor, polițiștii au descoperit că și fiul femeii dispăruse. In seara zilei de 28 iulie,  după continuarea cercetărilor, polițiștii au găsit trupul bărbatului îngropat în curtea unui cunoscut din sat, un bărbat de 64 de ani. Acesta din urmă, cunoscut ca fiind nașul victimei, devenise principalul suspect al cazului.

Acesta este contul de Facebook al bărbatului ucis

https://www.facebook.com/profile.php?id=61554678313058

Se pare că, în seara de Sfântul Ilie, victima și suspectul petrecuseră împreună la casa nașului. Cei doi au fost văzuți consumând alcool, iar aceasta a fost ultima dată când bărbatul de 56 de ani a fost văzut în viață. De atunci, nimeni nu și-a putut explica ce anume s-a întâmplat la acea petrecere fatidică.

Acesta este contul de Facebook al presupusului criminal

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090982960715

Martorii locali au declarat că cei doi se înțelegeau bine, iar suspectul a fost văzut în sat chiar și în zilele următoare dispariției. Cu toate acestea, la domiciliul nașului, polițiștii au găsit o porțiune de pământ proaspăt săpată în grădină. Săpăturile au confirmat cele mai negre temeri: trupul bărbatului dispărut fusese îngropat acolo.

Principalul suspect în acest caz, nașul victimei, nu a fost găsit acasă în momentul descoperirii macabre, în schimb a fost găsit dumincă după amiaza la 12 ore după descoperirea macabră din curtea casei sale. Acum este audiat de către anchetatori urmând ca în zilele următoare să se facă și reconstituirea crimelor.

Comunitatea din Smeeni este în stare de șoc, neputându-și explica cum s-a putut ajunge la o astfel de tragedie. Vecinii și cunoscuții celor implicați nu își amintesc să fi existat conflicte majore între victimă și suspect. De asemenea, legătura dintre moartea femeii și uciderea fiului ei rămâne subiect de anchetă, polițiștii luând în calcul toate ipotezele posibile.

Cazul a fost preluat de procurori, care trebuie să stabilească exact circumstanțele în care au avut loc aceste evenimente teribile. Polițiștii continuă să adune probe și să caute indicii care să clarifice legătura dintre cele două decese și să aducă în fața justiției pe cel vinovat.

Daca va fi găsit vinovat, bărbatul riscă cel puțin 20 de ani de inchisoare pentru omor.

Locuitorii din Smeeni speră ca autoritățile să facă lumină în acest caz și să aducă un pic de pace în rândul celor rămași să deplângă pierderile.

Este o poveste de violență și trădare care ne reamintește cât de fragilă poate fi viața și cât de neașteptat se pot transforma cei pe care îi consideram apropiați în monștri.

Video aici 

(Video) Priviți cum a secat Călmățuiul în Smeeni din cauza secetei prelungite și irigațiilor ilegale

0

În ultimele săptămâni, seceta și canicula prelungită, dar și irigațiile ilegale au dus la secarea completă a râului Călmățui pe raza comunei Smeeni din județul Buzău. Această situație a provocat îngrijorare în rândul autorităților locale și al locuitorilor, afectând grav fauna și flora din zonă.

Primarul comunei Smeeni, Andrei Ion, a sesizat de curând atât Prefectura Buzău, cât și reprezentanții Apelor Române cu privire la această problemă. Situația s-a agravat din cauza agricultorilor din localitățile Stâlpu, Costești, Budișteni, Gherăseni și Sudiți, care au construit diguri pentru a opri cursul râului folosind motopompele pentru irigații. Aceste acțiuni ilegale au dus la secarea completă a râului începând cu satul Bălaia și continuând pe raza comunei Smeeni.

Primarul Andrei Ion a menționat că începand cu zona localității Sudiți, din comuna Gherăseni, nu mai curge nicio picătură de apă, ceea ce a dus la dispariția totală a vieții acvatice pe acest segment de râu.

„Este o situație extrem de gravă, deoarece fauna dependentă de acest fir de apă a fost complet distrusă. Sperăm ca autoritățile să intervină rapid pentru a restabili cursul natural al râului”, a declarat primarul.

Reprezentanții Apelor Române si ai Prfecturii Buzau au promis că vor lua măsuri împotriva celor care au construit baraje ilegale pentru irigații. Vor desfășura controale riguroase și vor sancționa orice încălcare a legii. Această situație subliniază gravitatea problemelor provocate de seceta prelungită și utilizarea abuzivă a resurselor de apă pentru irigații.

Agricultorii care dețin terenuri de-a lungul Călmățuiului au recurs la aceste practici ilegale pentru a-și asigura recoltele, în ciuda faptului că astfel pun în pericol mediul înconjurător și comunitățile locale. În lipsa unor măsuri adecvate de gestionare a resurselor de apă, aceste practici ar putea deveni tot mai frecvente pe fondul schimbărilor climatice.

„Ne dorim ca în cel mai scurt timp să găsim soluții pentru refacerea cursului râului și pentru a preveni pe viitor astfel de tragedii ecologice. Este vital să colaborăm cu toate autoritățile competente și cu comunitatea locală pentru a proteja acest ecosistem fragil”, a adăugat primarul Andrei Ion.

Secarea râului Călmățui în Smeeni din cauza caniculei și a irigațiilor ilegale subliniază necesitatea urgentă de a implementa măsuri de gestionare durabilă a resurselor de apă. Doar printr-o cooperare strânsă între autorități și comunități, se poate asigura protejarea mediului înconjurător și a resurselor vitale pentru viața locală.

Retele sociale

7,300FaniÎmi place
22,800AbonațiAbonați-vă