Acasă Evenimente Pe ulițele din Bărăganul buzoian de Lăsata Secului apare DIHORNITA. Obiceiul are...

Pe ulițele din Bărăganul buzoian de Lăsata Secului apare DIHORNITA. Obiceiul are rădăcini puternice în Smeeni, fiind moștenit de pe vremea dacilor

In noaptea de Lăsata Secului, înainte de intrarea in Postul Mare al Paștelui, in comuna Smeeni există un obicei străvechi, păstrat de pe vremea dacilor, numit Dihorniţa. 

2667
0

In fiecare an, pe uliţele satului se aprinde focul pentru a alunga gerul iernii si spiritele rele, marcându-se trecerea de la iarnă la primăvară, înnoirea. Totodată odată cu acest obicei se dă şi startul lucrărilor agricole de primăvară, semn că vremea se încălzește.

Tradiția este respectată mai ales de tineri, care găsesc din acest obicei şi un motiv de distracție, în unele locuri muzica şi băutura fiind la discreție.dihornita 2016 smeeni 1

Ca in fiecare an la Smeeni veselia celor „implicați in organizarea Dihorniţelor” a fost la cote înalte. Focurile s-au aprins doua seri la rând, sâmbăta și duminica, imediat după lăsarea întunericului şi s-au întreținut până în zori cu cauciucuri uzate. Cei mai mulţi, după ce au servit câteva paharele de băutură, au prins curaj şi  chiar au sarit prin flăcările înalte de câțiva metri.

Tot pe vremuri focul se mai aprindea şi cu lemne, coceni de porumb şi haine rupte, nefolositoare. Bătrânii spun că arderea hainelor înseamnă trecerea într-un nou sezon, înnoirea.

Urmăriți mai jos cum s-a petrecut Dihornita de Lasata Secului 2016, pe ulițele din Smeeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here