Câteva roșii cumpărate dintr-un supermarket buzoian au ajuns într-o farfurie din Smeeni. Înainte de a fi tăiate pentru o salată au stat câteva zile la temperatura bucătăriei.

In momentul în care roșiile au fost tăiate, (vezi video mai jos) SURPRIZA! Acestea aveau semințele din interior încolțite. Mai mult, aici începuse sa se dezvolte răsadul de roșii, plantele verzi.

Aspectul roșiilor înainte de taiere era cât se poate de normal, extrem de proaspete si arătoase.  Cele câteva zile în care au stat însa la temperatura camerei au fost de ajuns, după cum se observa si în imagini, pentru a demara procesul de încolțire.

Bineînțeles ca după cele văzute roșiile ar putea ajunge la tomberon. Ne macină însa acum câteva întrebări:  Substanțele hrănitoare (chimice) cu care au fost tratate aceste roșii le-au făcut sa încolțească în asemena mod sau dimpotrivă, acestea nu au fost tratate deloc și tomatele au avut doar un mediu propice (bucătăria) pentru a încolți?

Înainte de a le arunca am decis sa facem publice aceste imagini, cu gândul ca poate cineva se va autosesiza și va lua probe pentru a vedea dacă aceste roșii sunt bune pentru consumul populației.

Ce spun însa specialiștii ?

Semințele tomatei au germinat din cauza tratamentului și a condițiilor de depozitare. Nimeni nu poate ști, însă, cu certitudine, dacă roșiile de acest fel sunt sau nu toxice.

Situația nu este una singulara in Romania. O astfel de roșie a mai fost găsita in luna martie de o arădeanca. Jurnaliștii de la aradon.ro au făcut atunci câteva cercetări, întrebând câțiva specialiști in domeniu, dacă ar trebui sa ne sperie sau nu aceste roșii.

Florin Gornic, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Arad.

 „Dacă se face legarea cu produse chimice este un lucru care se întâlnește destul de des. Dacă se folosesc doze normale nu sunt toxice. Dacă sunt venite din alte părți, nu știm ce și cât s-a folosit… Teoretic este posibil, dar dacă nu știm proveniența, nu știm nimic. Legislația prevede să se facă verificări prin sondaj, dar sondajul se face unul, doi, trei dintr-un camion plin cu marfă”,

Seful Direcției Sanitar Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor  Arad  a declarat pentru aceeași publicație.

„Ca să mă pot pronunța în acest caz, sigur că trebuie făcute niște analize. Presupun ca această super-încolțire se datorează faptului că legumele au fost tratate cu niște substanțe pentru menținerea îndelungată a prospețimii și au fost păstrate în niște condiții de temperatură care să permită acest lucru. Nu cred că produsul este periculos pentru consum”.

Roșiile găsite la Smeeni nu au fost aruncate, ÎNCĂ.  Totuși, dacă autorităților buzoiene din domeniu le pasa cât de sănătos mănâncă buzoienii, ii așteptam la Smeeni pentru  a lua probe din aceste roșii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.