O pâine de un leu, cumpărată de la un magazin din Smeeni s-a dovedit a fi o experiență neplăcută pentru o familie din localitate. In momentul in care membrii familiei s-au așezat la masa si au tăiat pâinea, au avut surpriza neplăcuta sa găsească în ea o folie de nailon.

Imaginile au fost imediat postate pe grupul de Facebook din localitate, Smeeni, comună din Buzău, iar reacțiile oamenilor nu au întârziat sa apară.

Intrigați oameni au cerut celei care a postat imaginile să meargă cu pâinea la magazin, iar  reprezentanții acestuia sa sa o dea înapoi distribuitorului, sa se ia măsuri, sau chiar magazinul sa renunțe a mai comercializa astfel de pâine.

” … Si eu din păcate iau aceeași pâine pentru ca asta se vinde…Mi a spus un comerciant: Nu merge… Lumea la tară cere ieftin, doar nu da 3 roni pe o paine.! Asa ca luam la un leu cu ațe, pungi si cine mai stie ce…asa ca mergeți la magazinul cu pricina, arătați-le, iar ei ar trebui sa renunțe la furnizor in favoarea dvs….Mmm cam greu, pt ca ei câștiga si noi pierdem”… a fost una dintre reacțiile celor care au comentat pe marginea imaginii.

In urma cu 2 ani, un tănăr din Smeeni a găsit un cap de broasca, într-o pâine cumpărată tot de la un magazin din localitate. Atunci, imaginile au făcut ocolul întregii prese din Romania.

Citește si  (Video) Descoperire revoltătoare la Smeeni. Un tânar a găsit un cap de BROASCĂ într-o pâine

Pâinea de un leu este alimentul de bază al oamenilor care locuiesc la sate. Prețul este principalul motiv pentru care multi cumpăra această pâine, însă nu puțini sunt cei care au găsit diverse obiecte în tipul acestă pâine ieftină. Nu mai vorbim aici de ingredientele care se folosesc in compoziția acestei pâini, ingrediente care o umfla nejustificat de mult, făcând ca pâinea de un leu, sa arata la dimensiuni ca o pâine care costa 2 sau 3 lei.

In mod normal o pâine ar trebui sa conțină doar apa, sare, faina și drojdie de bere. Din nefericire însa pâinea noastră cea de toate zilele, comercializata in majoritatea magazinelor din Romania, conține pe lângă ingredientele amintite mai sus,  zahar, afânatori, diverși aditivi si conservanți.

Studiile toxicologice se fac de obicei pe perioade limitate si este posibil ca un aditiv declarat inițial sigur sa demonstreze, după o perioada mai mare de timp, potențial toxic (de exemplu galbenul de unt, considerat inițial corespunzător si reconsiderat ulterior drept cancerigen).

Legislatia este totusi destul de permisiva, in unele tari existând aditivi admiși in consum, desi in alte tari sunt interziși, pe baza suspiciunii de potențial toxic.

Amelioratorii de panificatie reprezinta o clasa de aditivi utilizata pentru a imbunatati calitatea produselor finite, mai ales in cazul utilizarii unor fainuri inferioare (se pot achizitiona fainuri mai ieftine sau recolta agricola a fost mai slaba calitativ anul respectiv). Exista mai multe categorii de amelioratori de panificatie, diferentiati in functie de efect. Acestia optimizeaza in general comportamentul aluatului in timpul procesarii, imbunatatind proprietatile fizice (prelucrabilitatea mecanica) sau biochimice (fermentarea).

Unii producătorii folosesc in componenta painii si enzime, cea mai des intalnita fiind alfa-amilaza. In plus fata de imbunatatirea proprietatilor de prelucrabilitate, avantajele adaosului de enzime ca ajutatori de proces in panificatie constau in: cresterea volumului painii, imbunatatirea structurii miezului, a culorii si cresterea termenului de garantie al produselor. Citește mai multe despre acest subiect aici 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.