Vestea a ajuns imediat și la urechile autorităților locale care s-au deplasat la fața locului, constatând ca de fapt peștele aflat atât pe mal cât și în apă, este în mare parte mort, cel mai probabil din cauza deversării în albia pârâului a unei substanțe toxice, deocamdată necunoscute. De altfel în zonă se poate sesiza un miros foarte pătrunzător, de dejecții animale, iar apa este foarte tulbure și de culoare neagră.
Primarul din Smeeni, Andrei Ion a sesizat imediat autoritățile județene din Buzău, Garda de mediu și Apele Romane, care se pare ca erau la curent de câteva zile de dezastrul ecologic existent pe Călmațui, în special în localitățile Stâlpu si Costești, de unde se pare ca ar fi și sursa poluării.
Din nefercire, foarte mulți locuitori din Smeeni au adunat zeci de kilograme de pește din apa infestată, fără sa fie conștienți de pericolul la care sunt supuși. Unii dintre ei, la vederea camerei de luat vederi au declarat ca nu colectează peștele pentru consumul propriu, ci pentru a-l da la păsări.
Până la aflarea cauzei poluării, autoritățile locale din Smeeni fac un apel către toți cetățenii cei care au adunat pește în aceste zile de pe Calmațui, să nu-l consume pentru a evita eventuale probleme de sănătate.