Acţiunea de împădurire s-a finalizat cu plantarea pe o distanta de circa 5 km, intre Bălaia și Sălcioara  a unui număr de aproximativ 20 000 de puieți de salcâm. Autoritățile au avut sprijinul unor numerosi locuitori ai comunei, precum și a elevilor de la școlile de pe raza localitatii, care au participat voluntar la aceasta acțiune.

Imediat după finalizare, puieții de salcâmi au fost împrejmuiți cu un gard din sârmă ghimpată, pentru a putea limita accesul in apropierea lor a animalelor ce pasc pe lunca din apropiere.

La un an de zile, in 2015 din această lizieră de salcâmi a mai rămas cam un sfert, restul fiind distrusa de inconștienta crescătorilor de animale, care au lasat oile nesupravegheate, acestea trecând de gardul ce proteja această plantaţie. Astfe,l acestea au început să calce la pământ şi chiar să roadă tulpinile acestor salcâmi.

In acelaşi timp buruienile au cuprins cea mai mare parte de plantaţie, in special cea aflata spre satul Bălaia, aici peste 80% din puieţii de salcâmi uscându-se.

Deşi salcâmul este un arbore ce se prinde în locurile sărătoase, cum este pământul din jurul Călmățuiului, lucrul acesta nu s-a întâmplat decât pe alocuri la Smeeni.

Deși inițial, in 2014 acțiunea a fost un real succes, acum, in 2016, la mai bine de 2 ani de la plantarea salcâmilor, totul este un dezastru. Peste 95 % dintre salcâmi s-au uscat sau au fost distruși de animalele care, nefiind supravegheate, au pătruns dincolo de gardul de sârmă ghimpata, făcând prăpăd. Mai mult, o parte din sârma ghimpata a fost chiar furata, iar cea rămasă a fost călcata în picioare, țărușii  din lemn ce susțineau gardul fiind rupți.

Deși autoritățile locale au înștiințat de nenumărate ori, atât politia, cât și crescătorii de animale din zona, cu privire la aceste aspecte, neglijenta și nepăsarea acestora din urma, au făcut ca acum totul sa fie distrus, iar speranța celor care locuiesc la marginea satului, de a fi protejați de troiene în următorii ani, s-a spulberat.

Totuși, ici colo, în apropiere de sat, cei care și-au plantat cu forțe proprii salcâmi, în apropiere de gospodăriile personale, se pot declara norocoși. Fiind îngrijiți, protejați și păziți, salcâmii celor câțiva cetățeni din Sălcioara au deja aproape 3 metri înălțime, iar în câțiva ani, aceștia vor fi de un real ajutor în protejarea împotriva zăpezilor troienite.

Stăm şi ne întrebăm acum, dacă nu cumva cei responsabili pentru acest dezastru, n-ar trebui să și plătească, mai ales că aici s-au consumat foarte multi bani, dar și forță de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.