Acasă Din comuna (Video) Iepuri URIAȘI descoperiți în gospodăria unui cetățean din Smeeni. Acesta crește...

(Video) Iepuri URIAȘI descoperiți în gospodăria unui cetățean din Smeeni. Acesta crește și rase de găini rare în România

3471
0

Nita Relu are 45 de ani si locuiește pe strada Podului în localitatea Smeeni. Pasiunea sa pentru creșterea animalelor este una rară și neobișnuită, cel puțin pentru Județul Buzău. Acesta creste în gospodărie o rasa de iepuri uriași, exemplare din rasa Uriașul German, gri, negru si alb, care la maturitate  ajung la o greutate de 12 kg, de 5 ori mai mult decât greutatea unui iepure obișnuit.

Creșterea acestei rase de iepuri il face pe Relu sa fie al doilea in Județul Buzău, pasiunea sa fiind împărtășita doar de un singur buzoian,  Ştefan Nicolae din municipiul Buzău. Cei doi sunt de altfel prieteni, fiind singurii din întreg județul,  care cresc in propriile gospodarii iepuri rasa Uriașul German.

Relu are acum in gospodăria sa aproximativ 25 de exemplare de urecheați uriași, pe care ii îngrijește zi de zi cu multa dragostea, pasiunea sa fiind si o afacere care, ii asigura o sursa de venit în plus.

El vinde pasionaților atât pui, cât si exemplare ajunse la maturitate, de 8-9 kg, aceștia putând fi achiziționați chiar si cu 300 de lei bucata. Pentru a putea ajunge sa cântărească atât, iepurii trebuie sa aibă condiții unde sa stea, sa fie hrăniți bine, dar și sa li se administreze un tratament corespunzător, astfel încât sa fie feriți de boli.

Carnea unui astfel de iepure este recomandată în special pentru ca ar conține o cantitate mare de proteine, calciu, fier , magneziu, zinc fiind o carne sănătoasă, fără colesterol.

Un kilogram de carcasă de iepure poate ajunge  la 30 de lei, în timp ce pulpa şi spatele, mai cărnoase, costă chiar si 60 de lei kilogramul.

Proprietarul urecheaților din Smeeni, spune ca are comenzi din întreaga țară, iar in viitorul apropiat intenționează să-și mărească crescătoria si sa participe din nou la concursuri si expoziții specifice.

Pe lângă iepuri, Relu mai creste în gospodărie, porumbei si găini din rasa Brahma, supranumită ”uriașul găinilor” sau găina-curcan, datorită greutății impresionante pe care o atinge, dar și a cărnii sale de o calitate și un gust deosebit. La maturitate o astfel de pasare poate cântări chiar si 8 kilograme.

O alta rasa de găini, cu care localnicul din Smeeni se mândrește este Minorca. Această rasă este una veche originară din Spania, unde se pare car ar exista doar 400 de exemplare. Gainile Minorca sunt apreciate pentru producția record de ouă, un singur exemplar depune 150-170 de ouă pe an.

Relu a achiziționat ouă din această rasă de la singurul crescător de astfel de găini din Romania, încercând astfel sa se numere printre putinii din țară care se ocupa cu creșterea unor asemena păsări.

Relu a moștenit dragostea pentru animale de la părintii si, cu mândrie spune ca, fiul sau va continua tradiția familiei, care astfel nu se va pierde.

Cei care vor sa intre în contact cu Nita Relu, îl găsesc accesând pagina sa de Facebook aici. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here