Desi titlul de mai sus este unul forțat, trebuie sa tragem un semnal de alarmă asupra faptului că in ultima lună nu a trecut nici măcar o zi in care in Smeeni si in împrejurimile comunei să nu izbucnească un incendiu. Cea mai mare parte a lor sunt incendii de vegetație uscată, care de cele mai multe ori sunt necontrolate.
De la începutul anului, aproape zilnic sirenele autospecialei de stingere a incendiilor de la Primăria Smeeni răsună prin comună.
Luni seara au fost solicitați să stingă un incendiu izbucnit pe canalul care se află intre Călțuna si Lucieni. Incendiul nu se încadrează in categoria senzaționalului, insă trebuie remarcat faptul ca s-a produs in apropierea conductelor magistrale de gaze naturale care traversează comuna, in dreptul localitatii Lucieni. Flăcările au ajuns la doar câțiva metri de aceste conducte.
Intervenția promptă a pompierilor din Smeeni a făcut ca focul să nu se extindă mai departe. Autoritățile însa sunt depășite de numărul mare de astfel de incendii si îndeamnă locuitorii care recurg la asemenea metode de a curata terenurilor agricole să fie mai responsabili atunci când folosesc focul în camp deschis.
De asemenea ei sunt rugați să respecte următoarele măsuri preventive:
– desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiții meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetației uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
– curățarea de vegetație a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; – supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; – interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Fără obţinerea acestor documente şi luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale.