Vineri, 8 iunie 2018, Școala Gimnazială Smeeni a organizat la Caminul cultural din localitate cea de-a X- a ediție a SIMPOZIONULUI -,,ADELA PETRE-TRADIȚII POPULARE ROMANEȘTI”,, încheind astfel o serie de evenimente ce s-au derulat pe parcursul întregului an școlar 2017-2018.

Totul a pornit  acum 11 ani când cadrele didactice de la școlile de pe raza comunei Smeeni s-au implicat in numeroase proiecte care vizau tradițiile și obiceiurile locale din zonă. Astfel s-a născut ideea de a promova tradițiile populare, mergând mai departe prin a organiza o ,,ȘCOALĂ DE DUPĂ AMIAZĂ”, de inițiere in tainele realizării de icoane pe sticlă și țesături.

Activitățile au fost coordonate de cunoscutul meșter popular buzoian, Adela Petre, cunoscut atât în țară cât și peste hotare pentru autenticitatea creațiilor: piese de port popular, fețe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră etc. De asemenea, la eveniment a fost prezentă și doamna profesor Mușat Doina, profesor și meșter popular recunoscut la nivel național pentru confecționarea opincilor din piele și nu numai.

Datorită impactului deosebit pe care l-a avut acest proiect asupra elevilor, doamna Mușat l-a preluat și l-a dus mai departe vreme de 10 ani, sub forma unui simpozion cu titlul Adela Petre – Tradiții Populare Romanesti.

Deși la ediția din acest an, d-na Adela Petre nu a putut fi prezenta, datorita problemelor de sănătate, la sfârșitul evenimentului, gândurile organizatorilor si participanților s-au îndreptat către dumneaei, atunci când întreaga sala i-a cantat „La multi ani!”, cu ocazia venerabilei vârste de 89 de ani.

Proiectul de la Smeeni iși propune stimularea creativității elevilor și cadrelor didactice, precum și crearea unui mediu educațional, care să motiveze elevii in procesul de cunoaștere și valorificare a patrimoniului național-cultural, promovarea unor tehnici și modalități de lucru atractive in vederea valorificării specificului zonal.

Simpozionul are 3 secțiuni:

I  Referate,eseuri, prezentări-participare directă și indirectă. Lucrări sunt venite de la licee și școli din toată țara.

II. Ateliere de creație artistică: confecționare de ștergători din frunze uscate de porumb, pictură de icoane pe sticlă, pictură pe linguri, pictură pe farfurii, țesut la gherghef, confecționat opinci, croșetat.

III-Momente artistice susținute de elevii din școlile participante și interpreți de muzică populară

Parteneri: INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN BUZĂU, PRIMĂRIA COMUNEI SMEENI, ȘCOALA GIMNAZIALĂ BRĂDEANU

Colaboratori:CENTRUL JUDEȚEAN DE CULTURĂ ȘI ARTĂ, DIANA IONIȚĂ –COORDONATOR GRUP VOCAL ȘI INTERPRET, MARIUS ENACHE-INSTRUCTOR DE DANS, GEORGIANA STĂNESCU-DIRECTOR CULTURAL ȘI REPREZENTANTUL PĂRINȚILOR PE ȘCOALĂ

Sponsori: PRIMĂRIA COMUNEI SMEENI, FARMACIA IRIS PHARM, MARIUS MAVRODIN-SOCIETATE AGRICOLĂ, MCM PETROL, MCA SUPERMARkHET, IULIA GAZ, Familia Radu Constantin din Smeeni.

Smeeni, Comună din BUZĂU
Grup Facebook · 5.055 de membri
 

Înscrie-te în grup

 

Acesta este cel mai mare grup de pe Facebook destinat tuturor celor care au legatura cu localitatea Smeeni, din Judetul Buzau: simplii locuitori, oame…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.