Smeeni-ul se numără printre puținele localități buzoiene unde, în fiecare an pe 6 ianuarie, de Bobotează animalele sunt botezate. Obiceiul este unul moștenit de secole și încă se mai păstrează și în zilele noastre. Deși sunt pe an ce trece din ce în ce mai puțini la număr, cei mai favorizați sunt caii, care sunt plimbați în această zi la biserică pentru a fi stropiți cu apă sfințită de către preot.

Dacă apuci să străbați localitatea de la un capăt la altul în această zi, nu ai cum să nu observi pe la porțile bisericilor, cum oamenii se înșiră cu caii la rând, în așteptarea momentului în care apa este sfințită, iar preotul iese la poarta bisericii,  stropind fiecare animal ce trece galeș prin fața sa.

Cei care vin cu caii la biserica sunt tinerii, iar bătrânii spun că odată botezații animalele au putere de muncă și sunt sănătoase tot timpul anului. Se spune că cei care își botează caii din gospodărie vor avea un an foarte bun, cu recolte bogate și bunăstare în familie. Oamenii sunt convinși că dacă animalul este binecuvântat, acesta va munci cu spor și va ajuta la treburile din gospodărie, fără să fie nărăvaș. Mai mult, oamenii cred că el ar trebui să fie purificat întocmai ca stăpânii lor care merg la biserică în căutarea iertării și căinței.

Încă de la primele ore ale dimineții caii sunt alergați până obosesc, stăpânii lor prezentând trecătorilor adevărate lecții de călărie, fiecare lăudându-se cât mai mult cu calul său. In așteptarea preotului, străzile din apropierea bisericilor răsună de ropotele cailor, totul fiind un adevarat spectacol, care de cele mai multe ori adună și spectatori, cei mai entuziasmați fiind copiii.

Bisericile din Sălcioara si Căltuna sunt cele mai solicitate în această zi, poate și datorită faptului că se află de-a lungul Drumului National 2C, acest lucru fiind un avantaj pentru tinerii călăreți, care profită și se iau la întrecere, dornici de a arăta cât de vânjoase si frumoase sunt cabalinele lor. Acest lucru însă îi disperă uneori pe șoferii care circulă cu mașinile pe aici, deoarece sunt nevoiți să facă slalom printre zecile de cai și căruțe înșirate pe sosea.

Imediat după primirea botezului, stăpânii își conduc caii către casă, acolo unde și celelalte animale aflate în gospodărie sunt stropite cu agheasmă de la biserică, de această dată botezul nemaifiind făcut de preot, ci de cineva din familie, de regulă de cei mai în vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.