Au fost publicate datele actualizate ale Recensământului Populației din 2021 și finalizat în anul 2022, iar acestea aduc în prim plan transformări notabile în comuna Smeeni.

Potrivit recensământului național, si a datelor preluate de pe portalul populatia.ro, în 2022 in comuna Smeeni se aflau 5,806 locuitori. Cu toate acestea, cifrele indică o scădere semnificativă față de recensământul din 2011, de la 6,649 la 5,806 locuitori, reprezentând o diminuare de 12.68%.

Comparativ cu cele 2861 de comune din România, Comuna Smeeni ocupă locul 247 în clasamentul comunelor după numărul de locuitori. Aceste date subliniază nu doar o schimbare numerică, ci și o reconfigurare a peisajului demografic în această comunitate.

Deși media de vârstă în întreaga țară este de 60%, în Comuna Smeeni, procentul de locuitori cu vârsta cuprinsă între 0 și 49 de ani este de 59.77%. Aceasta sugerează o populație predominant tânără, însă partea interesantă constă în faptul că intervalul de vârstă 50 – 80+ ani reprezintă 40.23% din totalul populației. Acest lucru indică o populație cu o vârstă medie mai înaintată decât media națională.

Un aspect notabil este ponderea ridicată a grupului de vârstă 0 – 9 ani, reprezentând 10.54% din populație. Acest procent depășește media națională de 10.4%, sugerând o creștere demografică în rândul celor mai tineri membri ai comunității.

De asemenea, detaliile privind distribuția pe categorii de vârstă dezvăluie că grupa de vârstă cu cea mai mare populație este cea cuprinsă între 40 – 49 de ani, cu 856 de persoane, reprezentând aproximativ 14.74% din totalul locuitorilor. În contrast, grupa de vârstă 80+ ani este cea mai mică, cu 346 de persoane, adică 5.96% din populația totală a comunei Smeeni.

Sursa foto: populatia.ro

După ce am analizat în detaliu evoluția numerică și structura pe categorii de vârstă a populației din Comuna Smeeni, să explorăm și alte aspecte ale recensământului din 2022, privind sexul, starea civilă, religia și diversitatea etnică.

Conform datelor furnizate de recensământul din 2021, populația comunei Smeeni este echilibrată din punct de vedere al sexelor, cu 2,882 de bărbați (49.64%) și 2,924 de femei (50.36%). Această distribuție reflectă un echilibru aproape perfect între cele două sexe în cadrul comunității.

O privire asupra stării civile arată o varietate interesantă în ceea ce privește relațiile. Majoritatea locuitorilor, adică 55.86%, sunt căsătoriți, în timp ce 3.27% au trecut prin divorț. Persoanele văduve reprezintă 13.76%, iar cei necăsătoriți constituie 41.63% din populație. Aceste cifre ilustrează diversitatea de trăiri și experiențe de viață ale comunității din Smeeni.

În privința aspectului religios, Biserica Ortodoxă Română rămâne predominantă, cu 88.05% din totalul populației. Totuși, notabil este și procentul mic de persoane care s-au declarat fără religie – 0.05%, precum și prezența a 3 persoane (0.05%) care s-au identificat ca fiind atee sau agnostice. Religia romano-catolică nu este reprezentată în mod semnificativ în comunitatea Smeeni, conform datelor recensământului.

Diversitatea etnică în cadrul comunei este remarcabilă, reflectând un tablou variat al comunității. Românii reprezintă cea mai mare parte, cu 87.13% din populația totală, în timp ce romii constituie 1.38%. Maghiarii nu sunt înregistrați în acest recensământ, evidențiind caracterul predominant românesc al comunității.

Aceste date ale Recensământului Populatiei din 2021 oferă o perspectivă detaliată asupra schimbărilor demografice în Comuna Smeeni și deschid ușa spre numeroase discuții despre factorii care au contribuit la aceste transformări și implicațiile acestora asupra comunității locale.

Date preluate de pe portalul POPULATIA.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.