Acasă Evenimente Ai o fosă septică în curte? Mai ai doar câteva zile la...

Ai o fosă septică în curte? Mai ai doar câteva zile la dispoziție să o declari la primarie. Altfel, riști amenzi care pornesc de la 5000 de lei

2630
0

Conform unei legi intrate in vigoare in luna mai 2022, toţi românii care au fosă septică au obligația de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, proprietarii de fose septice au obligația de înscriere în Registru „în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate”.

Cei care aveau o fosă septică sau o stație proprie de epurare la data aprobării hotărârii au obligaţia de a se înscrie în Registru în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Termenul limită pentru această măsură e 30 octombrie 2022, după această dată urmând a fi aplicate amenzi care pornesc de la 5.000 de lei.

Aceste registre vor fi întocmite de administrațiile locale, care au obligația să respecte la rândul lor această lege.

Deocamadată in comuna Smeeni nu există functional, in niciunul din cele 7 sate un sistem public de canalizare, majoritatea cetatenilor, colectand dejectiile de la instalatiile sanitare in propriile fose septice. Conform acestei legi vor fi nevoti sa-și declare fosele septice din gospodariie in acest registru.

Stim cu totii ca majoritatea gospodariilor din comuna, atat timp cat au apa curentă si instalatii sanitare in locuinta, automat au si o fosă septică, unde se varsa dejectiiloe si apele menajere. Asa ca trebuie sa ne asteptam ca in perioada urmatoare sa mergem la primarie să declaram fosele septice.

Ca sa va faceti o idee despre ce se intampla prin alte parti din tara, de exemplu, la Timișoara, Primăria i-a avertizat deja pe cetățeni că termenul limită pentru declararea foselor septice în Registru e 30 octombrie 2022. Detalii aici 

Rămane de vazut daca si la nivelul comunei Smeeni, dar si in alte UAT-uri din judetul Buzau, cetățenii vor fi obligați să-și inscrie fosele septice în registrul amintit mai sus ,sau daca nu o fac in termenul stabilit de lege, ar putea fi amendați… iar amenzile sunt destul de mari.

Vrei sa citesti mai multe legate de aceasta lege. Da click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here