Episodul de vreme rea cu ninsori, viscol, si avertizări de cod portocaliu, care s-a abătut vineri peste mare parte din județul Buzău a avut urmări, care pentru mulți dintre cei surprinși pe drumurile naționale si județene ale județului, nu vor fi uitate prea ușor.

Imediat după lăsarea întunericului, pe Drumul județean 203D, pe porțiunea dintre Maxenu si Smeeni s-a creat un blocaj de zeci de mașini, (vezi video mai jos) printre care și 3 autobuze care aduceau navetiști de la Buzău in satele care aparțin comunei Smeeni.

Aceștia au fost nevoiți sa stea în câmp mai bine de 3 ore. Viscolul a creat pe carosabil troiene care in unele locuri depășeau si jumătate de metru.  Zeci de șoferi au ramas blocați in aceste troiene, si astfel coloanele de mașini s-au întins pe mai bine de un kilometru. Cum cei de la drumuri au fost surprinși ca de fiecare dată de venirea iernii, oamenii, in special cei din autobuzele blocate in nămeți au început sa sune în disperare, in mai ales la autoritățile locale din Smeeni, pentru a le veni in ajutor.

Ajutorul a venit in cele din urmade la primarul din Smeeni, care au trimis între Smeeni si Maxenu un buldo-escavator care in cateva ore a reușit sa deblocheze drumul.

Cele 3 autobuze de navetiști au venit doar până in centrul satului Smeeni, fiind nevoite sa se oprească aici, deși capătul de linie era la Călțuna.  Motivul invocat de șoferi a fost acela ca pe anumite porțiuni din Drumul DN2C, de pe raza comunei Smeeni, nu pot răzbate. Oamenii care locuiesc in satele mai indeparatate ale comunei, văzând că nu au fost duși până la destinație, deși aveau bilet si abonament s-au revoltat, ins fară niciun rezultat.

In cele din urma mulți au fost nevoiți sa o ia pe jos zeci de kilometri prin viscol si troiene. Din fericire însa, in ajutorul lor a venit tot Primăria din Smeeni, prin intermediul primarului si secretarului comunei, care au convins un șofer de autobuz să preia pasagerii rămași in Smeeni (cei care nu au plecat pe jos) si să-i duca la destinație, după ce același buldoescavator care a deblocat DJ203, a mers in fața autobuzului pentru a curăța drumul.

La scurt timp, tot buldo-escavatorul Primariei Smeeni s-a reîntors pe porțiunea de drum județean dintre Smeeni si Maxenu, acolo unde o cisternă incarcată cu motorina a rămas in nămeți,  blocând ore bune sensul de mers către Smeeni.

Toate acestea s-au întâmplat aproape de miezul nopții. Misiunea autoritarilor locale de a salva oamenii din nămeți nu s-a oprit aici. Primarul din Smeeni, Andrei Ion, a fost sunat de alți navetiști din Smeeni, aflați in municipiul Buzău, care voiau sa ajungă acasă la familie.

Cum porțiunea de DJ203, dintre Maxenu si Smeeni, fusese declarată închisă de către Comitetul județean pentru Situații de Urgența, numerosi șoferi care au fost surprinși in trafic si voiau sa ajunga la domiciliul din Smeeni, au fost intorsi din drum de un echipaj de poliție care se afla la ieșirea din Maxenu.

Deși primarul din Smeeni a venit personal până la Maxenu sa convingă politistii ca drumul fusese deblocat si ca se putea circula fara probleme pana in Smeeni, politiștii nu s-au lasat induplecați.

După nenumărate apeluri telefonice, făcute de către primarul din Smeeni, atât la Consiliul Judetean Buzău, cât si la Prefectură, s-a luat decizia ca, acesti șoferi să poată ajunge in cele din urmă acasa, in coloană alături de ultimul autobuz cu navetiști către Smeeni.

Concluzia?.. Si de această dată, cei care trebuiau să se ocupe de deszăpezirea drumului care leagă municipiul Buzău de Smeeni, și-au făcut treaba… românește. De fapt nu sunt ei de vină, ci …. IARNA care, de fiecare dată, face ce face și…. îi ia prin surprindere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.