Chiar daca in ultima vreme cazurile au fost puține, nu înseamnă ca fenomenul s-a stopat, iar escrocii nu mai apelează la METODA ACCIDENTUL.
S-a întâmplat recent, la câțiva kilometri de Smeeni, mai exact În Glodeanu Sărat, acolo unde mai multi bătrâni au fost sunați, de către indivizi care le solicitau diverse sume de bani, sub pretextul ca un membru al familiei ar fi fost implicat intre-un accident rutier soldat cu victime.
In acest caz, viitoarele victime au avut inspirația de a a anunța organele de politie, iar infracțiunea a fost oprita la timp. Asta nu înseamnă că escrocii nu vor mai încerca, iar victime ar putea cădea chiar părinții sau bunicii voștri.
De aceea este foarte important ca informațiile de mai jos, să circule cât mai mult, mai ales pe rețelele de socializare pentru ca fenomenul sa fie stăvilit. Discutați despre aceste lucruri cu părinții si buncii vostri pentru a fi informati si ei.
Polițiștii atrag atenția cetățenilor asupra riscurilor la care se supun dacă dau crezare anumitor persoane care, prin diferite metode, încearcă să obțină de la ei diverse sume de bani.
” Metodei Accidentul” constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o știre șocantă, în esență constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecințelor legale şi/ sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.
Apelurile telefonice care anunță presupusul accident al unei rude sunt efectuate la ore târzii din noapte, ceea ce limitează posibilitatea de reacție a victimelor care sunt luate prin surprindere. Infractorul declanșează discursul-legendă, care este dramatizat şi susținut, după caz, de două sau mai multe personaje. La realizarea scenariului pot participa mai mulţi infractori, fiecare dintre ei interpretând câte un rol credibil ( avocat, polițist, procuror, medic, etc ), dar poate fi interpretat şi de către un singur autor, care îşi asumă roluri diferite, pe care le susţine prin schimbarea vocii. Pentru a amplifica tensiunea emoțională, convorbirea poate fi însoțită de ţipete de durere ale presupusei victime a accidentului, sau a presupusului autor care solicită disperat aducerea la îndeplinire a sarcinilor trasate telefonic pentru a scăpa de răspundere. Pentru sprijinirea ideii că cel care a comis accidentul riscă rigoarea severă a legii, se prezintă victimei că presupusul accident rutier avut loc pe trecerea de pietoni şi/ sau în condițiile în care cel vinovat se afla sub influenta alcoolului, iar banii trebuie trimiși de urgență.
Odată ce victima este prinsă în plasa poveştii mincinoase şi se arată dispusă să dea o sumă de bani corespunzătoare solicitării infractorului, acesta caută să realizeze controlul deplin al posibilităţilor victimei de a comunica. În acest scop, infractorul cere victimei să nu întrerupă convorbirea purtată pe telefonul fix, să-i comunice dacă deţine unul sau mai multe telefoane mobile, să nu ia legătura cu alte persoane. De cele mai multe ori, persoanei apelate i se cere să depună suma de bani întrun cont, care îi este comunicat. Au existat cazuri în care, în lipsa unor sume de bani.
disponibile din partea victimei, infractorul solicită alte bunuri de valoare (bijuterii, opere de artă, etc). În ultimele cazuri înregistrate în evidența poliției, banii sunt ridicați de o persoană, care se prezintă la domiciliul victimei . Această persoană, care poate fi bărbat sau femeie, complice cu cel de la telefon, care prezintă încredere, atât prin felul cum este îmbrăcată, dar și printr-un vocabular decent, ia banii și se face repede nevăzută. În momentul în care victima realizează că a fost înșelată, este prea târziu pentru a mai recupera banii și se adresează poliției. Indiferent că infractorii dovedesc anumite abilităţi intelectuale sau nu, factorul care înfrânge rezistenţa victimei este, de fapt, şocul emoţional resimţit de aceasta şi complexul de gânduri contradictorii pe care le are în legatură cum modul în care ar trebui să acţioneze. Ceea ce face diferenţa între succes şi eşec este acel tip de persoană care întruneşte anumite vulnerabilităţi care o transformă în victimă fără a exista diferenţe date de gen, status socio-economic, instruire sau experienţă de viaţă.
RECOMANDĂRI DE LA POLITISTI
Nu dați curs instrucțiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”.
Verificați dacă situația de urgență este reală, sunând ruda până răspunde. Câteva minute în plus nu pun pe nimeni in pericol.
Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.), decât după ce solicitaţi prezentarea actului de identitate şi a legitimaţiei de serviciu.
Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci;
În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;
Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!