Izvorul Tămăduirii este ziua în care credincioșii o cinstesc pe Maica Domnului. În fiecare an, în prima vineri după Paște – Vinerea Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este în fiecare o ocazie specială ca sute de creștini ortodocși din  Smeeni si satele vecine să se strângă in jurul Fântânii Tămăduitoare de lângă Smeeni, acolo unde preoții fac o slujba religioasa, recunoscuta și ca Agheasma Mica.

Tradiția acestei sărbători la Smeeni se păstrează de mai bine de trei decenii. Despre izvorul de la Fantana Tămăduitoare din Smeeni, presa națională scria în 1926 că cei care luau apa de aici se vindecau de orice boală. Poate si din acest motiv anual, in prima vineri de după Paste, de Izvorul Tămăduirii, aici vin sute de oameni sa ia apa care este sfințita de către preoții din sat.

Acest lucru s-a întâmplat si in 2022, cand aproximativ 100 de persoane au venit cu sticle si bidoane, la orele după amiezii sa ia apa de la aceasta fântâna. Nu a mai fot înghesuiala ca in alti ani, cand oamenii se calcau in picioare pentru un litru de apa. Anul acesta a fost liniște. Dupa slujba, oamenii au luat liniștiți apa si s-au îndreptat către casa.

Desi a fost o vreme cat de cat însorita, vântul i-a ținut in casa pe tineri, care de obicei, in aceasta zi se strângeau in jurul bisericii de aici, încingând grătarele sau făcând concursuri cu caii pe pajiștea din împrejurimi.

Vedeți in clipul de mai jos ce s-a întâmplat de Izvorul Tămăduirii in 2022 la Smeeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.