Acasă Evenimente Cât de inconștient sa fii să faci asta. (VIDEO) Flăcări până la...

Cât de inconștient sa fii să faci asta. (VIDEO) Flăcări până la cer la marginea satului Bălaia din Smeeni

1963
0

In plina pandemie de coronavirus, la marginea satului Bălaia din Smeeni, câmpul a luat foc. La propriu.  Imaginile surprinse marți după lăsarea întunericului, parca sunt desprinse din filmele în care turcii pârjoleau totul în calea lor atunci când năvăleau în Țările Romane.

Flăcari de peste 5 m înălțime au putut fi observate la 1,5 km depărtare de satul Bălaia din Smeeni, acolo unde se află o suprafață de teren pe care oamenii locului o numesc Lacul cu butuci.

Aici se află un loc mlăștinos care se întinde pe o suprafața de aproximatv 30 de hectare. In fiecare an,  de toamna si pana primăvara locul este plin de vegetație uscată, stuf si papură, care la cea mai mică scânteie se aprinde. Acest lucru s-a întâmplat în ultimele 6 luni de nu mai puțin de 4 ori. Suspect este faptul ca de fiecare dată asta se întâmplă imediat după lăsarea întunericului, motiv pentru care oamenii bănuiesc ca aici ar fi opera unui piroman.

Dacă până acum focul a nu a cuprins o zona mai extinsă, de aceasta dată acesta s-a manifestat pe aproape toata suprafața in care se afla lacul, fiind nevoie de intervenția pompierilor de la ISU Buzau pentru lichidarea lui.

Ajutați de pompierii de la primăriile din  Smeeni si Gherăseni, focul a fost localizat și stins în aproximativ 2 ore. Pompierii de la ISU au fost nevoiți sa apeleze și la ajutorul unui tractor cu plug, condus chiar de primarul din Gheraseni, Tinta Vasile, care a trasat câteva brazde în jurul lacului, pentru ca flăcările să nu se întindă.

De altfel, chiar dacă flăcările erau imense, observându-se de la câțiva km depărtare, locuitorii satului Bălaia nu au fost niciun moment în pericol, deoarece locul în care se manifesta incendiul era înconjurat de arătură.

Pentru ca stăpânirea focului pe o suprafața așa de mare era aproape imposibila, pompierii de la ISU BUZAU, au fost nevoiți sa auto-incendieze o parte din vegetația necuprinsă de flăcari, astfel încât totul sa se stingă, treptat de la sine.

Autoritățile locale din comuna Gheraseni, pe raza căreia se afla cea mai mare parte din acest lac, fac apel la cei care ar fi putut sa incendieze acest loc, să stopeze astfel de practici si sa fie conștienți si responsabili, deoarece aici își au sălașul numeroase pasări specifice bălților, care cu siguranța în aceasta perioada își cloceau ouăle și care, inevitabil chiar au ars în urma incendiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here