La Smeeni virusul din China, încă nu a ajuns, deși deocamdată există la nivelul comunei  două persoane, venite recente din zone roșii ale Europei, care sunt izolate la domiciliu. Autoritățile locale spun ca au totul sub control, și sunt pregătite în cazul în care, numărul celor care se vor întoarce acasă din străinătate va crește și, iar oamenii vor fi nevoiți sa intre în izolare.

Târguie săptămânale din Smeeni si Udați au fost închise până la 31 martie 2020, cu posibilitate prelungirii. De asemenea se limitează accesul în incinta primăriei din localitate, în sensul că persoanele care au probleme curente de rezolvat, vor intra pe rând, unul câte unul, dezinfectându-și mai întâi mâinile la aparatele montate la intrarea în incintă.

La Smeeni, multi oameni se informează de pe grupul de Facebook, Smeeni comuna din Buzău. Aici sunt prezentate informații si știri în timp real din comună, informații venite din diverse surse locale sau de la oficialitățile locale.

Chiar dacă pe canalele TV, se prezintă știri din ce în ce mai alarmante, oamenii de la Smeeni nu sunt așa de speriați cum ar crede mulți. Viața își urmează cursul ei normal.

Cu toate că bătrânii sunt cei mai vulnerabili în fața acestui coronavirus, ei nu se tem. Unii ies în continuare la stradă, si au aceleași obiceiuri zilnice. Ba mai mult, la nevoie au și leacul contra virusului: păhărelul de țuică.

“Dau cu țuica zi de zi. Câte un pahar din ăla mare, ca să plece virusul” ne spune nea Fane, un septuagenar din Smeeni, pe care l-am găsit la sosea, pe canapea alături de nea Grigore, și el ajuns la o vârstă respectabilă, peste 80 de ani. Cei doi spun că nu au de ce să se teamă, pentru că au o vârstă în care virusul nu mai are ce să le facă.

La 5 km depărtare, în satul Albești, am întâlnit pe o stradă, tot la sfat, pe canapea la poartă, două bătrânele. (vezi video mai jos). Tanti Aurica, pare puțin speriată, și îi critică pe toți cei care au venit din Italia, fără sa fie conștienți ca îi pot infecta pe cei din țară. Tanti Geta, deși supărată, nu s-ar teme deloc, chiar dacă ar știi că în sat cineva ar putea fi infectat. Chiar o ceartă pe consăteanca ei:

“ Fiecare cu moartea lui. Când ți-o veni ziua….. Taci din gură făi Aurico!!!. Așa s-a murit lumea… Când era tăticu’ prin război, era tifos, holeră, ciumă…  și n-a murit nimerica…”.

In central comunei, clienții barurilor nu au nicio problemă cu virusul. Își vad în continuare de rutina zilnică, în timp ce la doi pași de ei, oamenii ies din magazinele (foarte aprovizionate în ultima vreme), cu sacoșele umplute de provizii, semn ca iau în serios tot ce se întâmplă.

Deocamdată, viața la țară, în Smeeni în plină pandemie de COVID-19 își urmează cât de cât cursul normal. Deși există temeri serioase în rândul multor săteni, există și o altă categorie, care considera că, atât timp cât nu se află printre ei oameni infectați, nu au de ce să se sperie de această molimă.

Autoritățile îi sfătuiesc însă pe cetățeni să țină cont de regulile de igienă, sa evite cât mai mult locurile aglomerate, să se informeze din sursele oficiale și sa apeleze pentru recomandări sau informații suplimentare numărul autorităților locale 0238/732503, iar dacă au suspiciuni rezonabile legate de infectarea cu coronavirus sa apeleze linia de urgență 112.

Totodata se face și un apel la consătenii care vor veni în aceste zile din țările europene, să dea dovadă de simț civic, sa anunțe autoritățile și acolo unde este necesar sa se izoleze la domiciliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.