Acasă Evenimente Diverse Inedit. La Smeeni în târg a cantat FANFARA

Inedit. La Smeeni în târg a cantat FANFARA

Liniştea câtorva săteni din Smeeni a fost tulburată duminică după amiază, de muzica unei fanfare franceze. Membrii acesteia au făcut un scurt popas în zona târgului de la marginea satului, acolo unde au făcut o scurtă repetiţie.

796
0

Curioşi, o parte din sătenii de aici au vrut să vadă şi să audă mai de aproape spectacolul gratis. Startul l-a dat un localnic care s-a apropiat de cântăreţi şi a observat că sunt străini, însă nu a putut să comunice cu ei deoarece nu le înțelegea limba.

S-a gândit totuşi să fie ospitalier şi să le lase o impresie bună, aducându-le o sticlă de vin. ” Auzind trombonul, m-am dus la ei dar nu m-am înțeles pe româneşte cu ei. Am zis să le-aduc un vin bun de acasă să facă o cântare să vină tot satul aici. Când m-am dus acasă am găsit sticla goală. Am zis să nu mă fac de râs şi m-am dus la magazin de le-am cumpărat o sticlă de vin. Au băut oamenii şi acum ne încântă cu muzica lor…” ne-a declarat localnicul ospitalier Neculai Ţuţulan.

In câteva minute, zeci de săteni s-au adunat aici şi au început să se fotografieze cu străinii, încercând să fie cât mai prietenoşi cu ei. Unii chiar au început să danseze pe muzica lor, alţii au încercat sa şi cânte la o parte din instrumentele muzicale. Aşa au aflat că sunt francezi şi că locuiesc în Auvergne, un mic sat de muzicieni din Franţa, în apropiere de Lion. Sunt în România de câteva săptămâni, într-o excursie în care se familiarizează cu muzica ce se cântă în formaţiile de țigani lăutari.

Au cântat alături de Lăutarii de la Clejani, Fanfara de la Vaslui, Valea Mare, Brad şi Doagele. Se îndreaptă către Moldova acolo unde speră să întâlnească şi alţi lăutari pentru a împărtăşi cu ei muzica ce se cântă în cadrul fanfarelor.

Francezii le-au mulţumit sătenilor din Smeeni pentru că au fost bine primiţi în sat, iar timp de aproape o oră până la lăsarea întunericului, le-au dat celor de aici un spectacol gratis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here