Acasă Recomandate Veteranii de război din Smeeni se numără pe degete. Iată doar 3...

Veteranii de război din Smeeni se numără pe degete. Iată doar 3 dintre ei

Anul 2015 a fost declarat “Anul veteranilor de razboi”, dedicat marcării a 70 de ani de la încetarea celui de-al Doilea Război Mondial. În judeţul Buzău, mai sunt în viaţă 516 veterani de război, iar dintre ei la Smeeni, se află 4: doi în satul Smeeni, unul în Moisica şi unul la Bălaia. (Nu am făcut o statistică în satele Albeşti, Udaţi, Lucieni şi Călţuna).

861
0

Dacă în întreaga ţară veteranii s-au sărbătorit prin ceremonii fastuoase, cu depunere de coroane, defilări ale armatei sau spectacole diverse, veteranii de război de la Smeeni nici nu au ştiut că ziua de 29 aprilie a fost dedicată lor, celor care au luptat cu patriotism, in urmă cu peste 70 de ani pentru apărarea patriei române.

Mai mult decât atât, nicio oficialitate locală sau judeţeană nu i-a invitat şi pe ei la asemenea manifestări dedicate acestei zile, chiar dacă şi ei se numără printre cei care au contribuit la libertatea acestei ţări.

Deşi au trecut cu un an sau doi de venerabila vârstă de 90 de ani, astăzi, chiar dacă pentru scurt timp, au încercat fiecare dintre ei să ne spună o parte din ceea ce au trăit ei în urmă cu 70 de ani, amintindu-şi câte un moment petrecut pe front şi în teatrele de luptă. Deşi unii dintre ei îşi găsesc cu greu cuvintele, acele momente au rămas în amintirea lor şi nu le vor uita cât timp mai au de trăit.

Am încercat ca ziua de 29 aprilie să fie pentru Dragomir Ion 93 ani (Smeeni), Alecu Nicolae 92- ani (Bălaia) şi Stănescu Anton – 92 de ani (Moisica) un prilej de aducere aminte a acelor vremuri şi în acelaşi timp, să simtă pentru câteva momente că şi datorită lor suntem români într-o ţară liberă.

Să-i preţuim şi să-i cinstim, cât încă mai sunt în viaţă.

La mulţi ani, dragi veterani din Smeeni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here