Acasă Evenimente Diverse Lacul sărat de lângă Smeeni, pe care comuniștii au vrut să-l transforme...

Lacul sărat de lângă Smeeni, pe care comuniștii au vrut să-l transforme în stațiune pentru oamenii muncii

2260
0

La marginea satului Bălaia din Smeeni există o suprafață de pământ inundabilă, unde înainte de 1989 se intenționa să se amenajeze un loc de odihnă și relaxare, chiar o stațiune balneo-climaterică pentru oamenii muncii, in special cei care lucrau in fostele cooperative agricole , C.A.P. Locul poartă numele încă din bătrâni de Lacul cu butuci.

Astăzi, aici piciorul omului calcă foarte rar. Din când în când mai vezi câte un localnic care se aventurează printre stufărișul din apropierea celor două pâlcuri de apa, în încercarea de a pescui câte un pește. Șansele de a prinde sunt slabe, deoarece apa este sărată si stătută, dar plăcerea de a pescui aici este mare. Pe lângă peștii aflați pe cale de dispariție, fauna mai este completata de broaște, rațe sălbatice sau lișițe, în general fauna specifică bălților din Bărăgan.

Ceea ce poate multi nu știu este faptul ca în perioadele din an în care apa se retrage, pe fundul acestui lac se depozitează cantități însemnate de sare, ce se poate vedea cu ochiul liber. VEZI VIDEO AICI

Lacul Sarat de langa Smeeni

Lacul sărat din Campia Baraganului, de langa Smeeni, pe care comunistii au vrut sa-l transforme in statiune pentru oamenii muncii. Detalii aici >> https://bit.ly/2Kjswx0

Publicată de Smeeni pe Duminică, 7 aprilie 2019

Posibil ca aceasta sa fi fost motivul pentru care comuniștii au vrut sa transforme acest loc într-o oaza de relaxare si tratament pentru mii de oamenii ai muncii de la sate, care ar fi venit aici sa-si trateze diverse afecțiuni reumatice.

Proprietățile apei de aici sunt asemănătoare cu cele ale lacului Amara din Ialomița.

In jurul acestui lac fost săpate doua canale. Unul de aducțiune, care prelua apa din Călmațui si o aducea către lac, iar celalalt care ducea apa din Lacul cu butuci, înapoi in Călmățui. Proiectul comuniștilor era unul foarte laborios, dar care ar fi transformat locul într-o stațiune. Din păcate acesta s-a năruit imediat după 1989, când toate lucrările au fost sistate, iar locul a fost lăsat uitării.

Deși se află în apropiere de Bălaia-Smeeni, teritoriul aparține de UAT Gherăseni, care a încercat in urma cu mai mulți ani sa continue proiectul comuniștilor, însa fără succes.

In urma cu 7 ani, cei de la Gherăseni au plantat în apropiere puieți de Paulovnia, insă și acest proiect a fost un eșec, deoarece calitatea solul, sau mai bine spus sărătura din sol, nu a permis creșterea copacilor.

Citește mai multe si aici 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here