În urmă cu doi ani, site-ul nostru a prezentat un articol despre o linie geografică semnificativă care traversează localitatea Smeeni. Recent, am reușit să surprindem imagini video aeriene ale acestui loc (vezi video mai jos), care, deși poate părea neimportant pentru mulți locuitori din comuna Smeeni și din alte zone, ascunde un potențial turistic valoros.

În primul rând, este important să reamintim că Paralela 45 trece prin România, reprezentând linia geografică situată la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord. Această linie străbate țara noastră prin zece județe: Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila și Tulcea.

Chiar dacă mulți dintre noi considerăm această linie geografică drept neimportantă, pentru multe zone din România reprezintă o sursă esențială de venituri din turism.

Ce poate fi mai surprinzător pentru locuitorii din Smeeni este faptul că această linie geografică trece prin curțile și gospodăriile lor. Dintre cele 32 de intersecții ale Paralelei 45 pe teritoriul României, cinci se intersectează cu drumuri europene importante (cum ar fi E81 și DN1), 19 se află în afara unor orașe renumite precum Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Târgoviște, Buzău, Brăila și Tulcea, iar cele opt intersecții rămase se găsesc în localități precum Baia de Aramă, Poneasca, Băbeni, Filipeștii de Pădure sau Mizil.

Această descoperire neașteptată oferă oportunități imense pentru comuna Smeeni și locuitorii săi. Cu o atenție adecvată, promovare și dezvoltare, această zonă poate deveni un magnet turistic, atrăgând vizitatori dornici să exploreze frumusețea și bogăția culturală pe care o oferă această linie geografică unică.

Videoclipul de mai jos demonstrează potențialul uluitor al acestei linii geografice și ne îndeamnă să reflectăm la oportunitățile pe care le oferă.

In aceste zile am identificat si punctul din Smeeni care are următoarele coordonate  45°00’00.0” latitudine N si 26°53’22.8 longitudine „E. Adică Paralela de 45 grade  care trece prin județul Buzău, are o “cifră rotundăîntr-un punct din Smeeni.

Acest punct se află in satul Moisica, la doar câțiva zeci de metri de biserica satului, la marginea localității, lângă un lan de grâu si o lizieră de salcâmi.  Desigur, așa cum am mai amintit mai sus, punctul nu are nicio semnificație pentru locuitorii din Smeeni, mulți poate aud pentru prima oară despre asta, însă, alte popoare si alte nații știu sa profite de pe urma acestor puncte geografice, dezvoltându-și turismul și automat făcând bani din asta.

Mai jos am reușit să surprindem câteva imagini aeriene cu acest PUNCT din Smeeni, aflat la Moisica, in ideea că, poate peste zeci de ani, cineva din Smeeni (Moisica) se va gândi să facă bani de pe urma lui. 

Una dintre cele mai vizitate atracții turistice din țara noastră care se află pe Paralela 45 este Cascada Bigăr. Formată pe Cheile râului Miniș, între orașele Reșița și Anina, Bigăr este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din Europa.

În apropierea orașului Băicoi, în zona în care DN1 se intersectează cu Paralela 45 din emisfera nordică a globului pământesc, se găsește de mai mulți zeci de ani un monument care marchează acest punct geografic.

Paralela 45 – Micadu.ro

Devenit emblematic pentru întreg județul Prahova, monumentul are forma unui pinten înclinat la 45 de grade, pe care cândva stătea un glob pământesc uriaș din oțel inoxidabil ce avea marcați polii, paralelele și Ecuatorul. De altfel, acest glob a dispărut imediat după 1989, probabil la fier vechi…

În afară de România, începând cu Meridianul Zero și mergând către Est, Paralela de 45 de grade latitudine nordică traversează alte 14 țări din întreaga lume: Franța (Grenoble, Bordeaux), Italia (Torino, Piacenza), Croația (Cres, Senj), Bosnia-Herțegovina, Serbia (Belgrad), Ucraina (Simferopol, Peninsula Crimeea), Rusia (Krasnodar, Armavir, Stavropol, Kirovski), Uzbekistan, Kazahstan (Kîzîlorda, Taldyqorgan), China (Songyuan, Harbin), Mongolia (Sainshand), Japonia (Horonobe, Toimaki), Insulele Kurile (disputate de Rusia și Japonia), SUA (statele Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Dakota de Sud, Minnesota, Wisconsin, Michigan, New York, Vermont, New Hampshire, Maine) și Canada (statele Ontario, Quebec, New Brunswick, Noua Scoție).

Paralela 45 nord - Wikiwand

De asemenea, Paralela 45 străbate șase mări – Marea Adriatică (Golful Veneției), Marea Neagră, Marea Caspică, Marea Aral, Marea Ohotsk și Marea Japoniei și două oceane – Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.