Acasă Din comuna Sunt foarte puține persoane din Buzău care știu ce se află în...

Sunt foarte puține persoane din Buzău care știu ce se află în acest loc din Moisica

1732
0

In urmă cu doi ani vă prezentam pe acest site un articol despre o linie geografică importantă care străbate localitatea Smeeni. Vezi articolul aici.

In aceste zile am surprins imagini video aeriene cu acest loc, (vezi video mai jos) care pentru mulți locuitori ai comunei Smeeni si nu numai, este nesemnificativ.

Pentru început vă reamintesc că prin Romania trece Paralela 45, ce  reprezintă linia geografică aflată la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord. Această linie străbate pe teritoriul țării noastre 10 județe: Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila și Tulcea.

Această linie geografică este aproape nesemnificativă pentru mulți dintre noi, însă pentru multe zone din România reprezintă o sursă importantă de venit din turism.

Ceea ce poate mulți din Smeeni nu știu este ca această linie geografică trece prin curțile si gospodăriile lor, iar dintre cele 32 de intersecții ale Paralelei 45 pe teritoriul României, cinci sunt cu drumuri europene (E81, DN1, etc.), 19 se află în afara unor orașe precum Tg. Jiu, Rm. Vâlcea, Pitești, Târgoviște, Buzău, Brăila sau Tulcea, iar opt intersecții sunt în localități ca Baia de Aramă, Poneasca, Băbeni, Filipeștii de Pădure sau Mizil.

In aceste zile am identificat si punctul din Smeeni care are următoarele coordonate  45°00’00.0” latitudine N si 26°53’22.8 longitudine „E. Adică Paralela de 45 grade  care trece prin județul Buzău, are o “cifră rotundăîntr-un punct din Smeeni.

Acest punct se află in satul Moisica, la doar câțiva zeci de metri de biserica satului, la marginea localității, lângă un lan de grâu si o lizieră de salcâmi.  Desigur, așa cum am mai amintit mai sus, punctul nu are nicio semnificație pentru locuitorii din Smeeni, mulți poate aud pentru prima oara despre asta, însă, alte popoare si alte nații știu sa profite de pe urma acestor puncte geografice, dezvoltându-și turismul și automat făcând bani din asta.

Mai jos am reușit să surprind câteva imagini aeriene cu acest PUNCT din Smeeni, aflat la Moisica, in ideea că, poate peste zeci de ani, cineva din Smeeni (Moisica) se va gândi să facă bani de pe urma lui. 

Una dintre cele mai vizitate atracții turistice din țara noastră care se află pe Paralela 45 este Cascada Bigăr. Formată pe Cheile râului Miniș, între orașele Reșița și Anina, Bigăr este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din Europa.

În apropierea orașului Băicoi, în zona în care DN1 se intersectează cu Paralela 45 din emisfera nordică a globului pământesc, se găsește de mai mulți zeci de ani un monument care marchează acest punct geografic.

Paralela 45 – Micadu.ro

Devenit emblematic pentru întreg județul Prahova, monumentul are forma unui pinten înclinat la 45 de grade, pe care cândva stătea un glob pământesc uriaș din oțel inoxidabil ce avea marcați polii, paralelele și Ecuatorul. De altfel, acest glob a dispărut imediat după 1989, probabil la fier vechi…

În afară de România, începând cu Meridianul Zero și mergând către Est, Paralela de 45 de grade latitudine nordică traversează alte 14 țări din întreaga lume: Franța (Grenoble, Bordeaux), Italia (Torino, Piacenza), Croația (Cres, Senj), Bosnia-Herțegovina, Serbia (Belgrad), Ucraina (Simferopol, Peninsula Crimeea), Rusia (Krasnodar, Armavir, Stavropol, Kirovski), Uzbekistan, Kazahstan (Kîzîlorda, Taldyqorgan), China (Songyuan, Harbin), Mongolia (Sainshand), Japonia (Horonobe, Toimaki), Insulele Kurile (disputate de Rusia și Japonia), SUA (statele Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Dakota de Sud, Minnesota, Wisconsin, Michigan, New York, Vermont, New Hampshire, Maine) și Canada (statele Ontario, Quebec, New Brunswick, Noua Scoție).

Paralela 45 nord - Wikiwand

De asemenea, Paralela 45 străbate șase mări – Marea Adriatică (Golful Veneției), Marea Neagră, Marea Caspică, Marea Aral, Marea Ohotsk și Marea Japoniei și două oceane – Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here