Acasă Educatie si cultura Smeeni-ul a fost la înălțime, la întâlnirea cu ADELA PETRE, în cadrul...

Smeeni-ul a fost la înălțime, la întâlnirea cu ADELA PETRE, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Simpozionului National, ADELA PETRE – Tradiții Populare Româneşti

Inca din anul 2008, instituțiile de învățământ de pe raza localitatii Smeeni se implica in organizarea unui simpozion național, care duce numele acestei localități dincolo de granițele județului Buzau.

1005
0

Adela Petre mesager de seamă al artei populare, academician și meșter popular,  a reușit an de an, sa reunească în cadrul simpozionul ce-i poarta numele, zeci de personalități din județ si din țara, într-o dezbatere ce are în centru tradițiile și obiceiurile populare, inițiata an de an de doamna profesoara Doina Musat, la rândul ei meșter popular.

10 iunie 2016, a fost  o zi importanta, nu numai prin faptul ca s-a desfășurat  cea de-a VIII a ediție a SIMPOZIONULUI ADELA PETRE-TRADITII POPULARE ROMANEȘTI, cât  mai ales pentru ca in aceasta zi, doamna Adela Petre, mesagerul de seama al artei populare buzoiene și nu numai, a sărbătorit alături de noi cea de-a 87- a aniversare.

Ne-au fost alături Inspectoratul Județean Buzău prin doamna Inspector General Adjunct Daniela Palcau, doamna Inspector pe Proiecte Europene Otilia Trifan, Fundatia Sf.Sava-Preot Milea Mihail, Directia Judeteana de Cultura –Director, Preot Catoi Constantin,Centrul Judetean de Cultura si Arta-Director, prof.Oancea Ion, ADELA PETRE-TEZAURUL UMAN VIU, Doina Isfanoni-cercetator stiintific la Muzeul Satului, Dimitrie Gusti,Muzeul Judetean Buzau-Director, Daniel Costache, Polina Gheorghe si o serie de meșteri populari buzoieni dar si din tara.

Evenimentul s-a desfasurat in  Amfiteatrul Centrului Judetean de Cultura si Arta-Buzau, unde s-au prezentat momente inedite care au pus în valoare tradiția populara  romanească.

Scoala Gimnaziala Smeeni a deschis evenimentul prin prezentarea unor momente artistice traditionale autentice, specifice  din  Smeeni: paparuda, caloianul, legatul miresei, sezatoare, cantece,etc.

Ne-am bucurat de faptul ca ni s-au alaturat o serie de scoli din judet, dar si din tara, care ne-au incantat cu diferite momente specifice zonei lor.

Mestesugarii prezenti si-au expus obiectele  confectionate (sculptori, pictori etc).

De asemenea, s-a organizat si un concurs ,,Cel mai bun cozonac”.

Evenimentul  a fost sponsorizat de PRIMARIA COMUNEI SMEENI, MCM PETROL, FAM.RADU CONSTANTIN, DEPOZITUL DE MATERIALE DE CONSTRUCTII SMEENI-AHILE F&M, BRUTARIA DIN COMUNA SMEENI, cărora le mulțumim din suflet.

Mulțumiri de asemenea Dianei Ionita – colaborator cultural si dnei Stănescu Georgiana, Director Cultural –Smeeni care ne-au sprijinit de fiecare data in realizarea diferitelor evenimente culturale  pe care scoală noastră le desfășoară.

Stănescu Daniela Elena, directorul Scolii Gimnaziale Smeeni

Fotografii de la acest eveniment găsiți aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here