Are 85 de ani însa inima este cu peste 60 de ani mai tânără. Nea Ion Gainaru, cum il cunosc majoritatea locuitorilor din Smeeni este bătrânul care uimește pe toată lumea prin pofta sa de viată si prin felul cum, la vârsta pe care o are se descurca singur în tot ceea ce face.

Rămas văduv in urma cu mai multi ani, cu doi copii, fiecare la casa lui, Nea Ion este nevoit sa-si poarte singur de grija. Are o gospodărie unde  creste porci si pasări, o mică gradina de legume, de unde isi ia o parte din hrana. Își procura cele necesare traiului din târgul comunal sau de la magazinele din centrul satului.

In urma cu mai multi ani a fost membru in formatia de colindatori a comunei Smeeni si a colindat tara promovand colindele antifonice din aceasta zona si facand cinste localitatii unde s-a nascut.

L-am remarcat in aceste zile în timp ce venea de la magazinul din centrul localitatii, si nu oricum ci, pedalând mai ceva ca un tânăr, pe bicicleta care-l poarta prin sat ,acolo unde are nevoie. Inițial, m-am temut pentru siguranța sa în trafic, însa după ce am vorbit cu el mi-a spus ca nu-i este frica, este stăpân pe mâini, cu care tine strâns bine coarnele bicicletei, chiar dacă un picior nu il mai ajuta asa de mult.

De vivacitatea si curajul sau se mira majoritatea celor care-l vad prin sat. Popa Marian, un consarean care il vede aproape zilnic, se opreste si-l felicita pentru ca nu se da niciodata jos de pe bicicleta, atunci cand urca o panta destul de dificila, pentru a ajunge in centrul satului. Aflam din discuția celor doi ca mai exista un bătrân in Smeeni, care se tine la fel de bine pe bicicleta si care este cu 3 ani mai in vârsta decât Nea Ion.

La Ziua comunei Smeeni, unde a fost invitata si celebra cântăreața de muzica populara, Maria Dragomiroiu, Nea Ion a facut spectacol. A cantat si dansat alături de îndrăgita interpreta, aceasta fiind impresionata de cât de bine se tine batrânul la vârsta sa.

L-am întrebat ce le recomanda tinerilor ca sa apuce sa ajungă la fel, la vârsta lui. Mi-a spus ca secretul se afla in băut alcool cumpătat si sa renunțe la tutun. Le recomanda sa bea alcool doar atunci când fac efort, înainte după masa si la petreceri, însă cu o condiție: “sa joace cat mai mult la nunti sau la orice alta petrecere”.

Bătrânul tinerel din Smeeni mai are o dorință arzătoare. Sa prinda vara anului 2019, atunci când o nepoata se va căsători. Vrea ca la nunta ei sa cânte, sa danseze si sa se bucure cât poate de mult de viață.”

La multi ani, Nea Ion!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.