Începând cu anul 2017, in fiecare an pe 11 noiembrie la Smeeni, în centrul comunei, in fața căminului cultural și a primăriei, are loc un eveniment care provoacă emoții puternice in rândul celor care au ocazia sa participe.
Manifestările legate de Ziua Veteranilor, organizate de Garnizoana Buzău, au strâns vineri, in centrul comunei oficialități județene și locale, precum și zeci de cetățeni din Smeeni.
Evenimentele au loc de 5 ani, în fața monumentului dedicat eroilor români, căzuți la datorie in teatrele de operațiuni din Afganistan. Acesta a fost dezvelit in anul 2017. Detalii despre ce s-a intamplat atunci gasiti aici.
Ceremonia militară de la Smeeni din 2022 a debutat cu întâmpinarea și prezentarea onorului, salutarea Drapelulului de luptă de către persoanele oficiale, intonarea „IMNULUI NAȚIONAL AL ROMÂNIEI”, un minut de reculegere in memoria celor căzuți la datorie, oficierea serviciului religios de preoții prezenți, precum si alocuțiuni.
Au luat cuvântul, Comandantul Garnizoanei Buzău – gl. bg. Iulian DANILIUC, precum și plt. Bogdan DRAGOMIR, militar rănit în Teatrele de Operații. Acesta din urmă a relatat semnificația acestei zile, spunând că reprezintă o mare mândrie pentru militarii veterani, un semn de recunoaştere a meritelor în apărarea intereselor României.
Veteranii români, oricum s-ar numi ei: “scorpioni”, “rechini” sau “lupi”, poartă oriunde cu cinste tricolorul pe braţ şi în suflet, şi sunt demni continuatori ai spiritului de învingători, caracteristice poporului român. Caractere puternice, indiferent de regiunea unde au executat misiuni ,fie că au fost în Balcani, în Angola, în Irak sau Afganistan, militarii români au îndeplinit remarcabil toate sarcinile şi au reprezentat un simbol de profesionalism şi un vector de încredere pentru partenerii alături de care au executat misiunile încredinţate.
Ceremonia a continuat cu intonarea de către Muzica militară a IMNULUI EROILOR și depunerea de coroane de flori, după care au fost cântate cântece patriotice de către trei eleve de la Atelierul muzical, Ceata lui Ioniță, pregătite de îndrăgita cântăreață, Diana Ioniță.
Ceremonia militară s-a încheiat cu Defilarea Gărzii de Onoare, moment in care, preț de 10 minute circulația rutiera, pe DN2C, prin centrul comunei a fost oprită.
Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.