O furtuna intensă de praf a maturat câmpiile din județul Buzău, după ce, in cea mai mare parte a Munteniei, dar și sud-vestul Moldovei, viteza vântului a depășit la rafală 70 de km/h. De altfel aici meteorologii au anunțat si un cod Galben de Vânt.

Imaginile de mai jos au fost surprinse între localitățile Pogoanele și Smeeni, unde șoferii au avut probleme pe porțiuni mari din DN2C, datorita vizibilității care in unele locuri se apropia de zero.

Fenomenul a început sa ia amploare în ultimii ani in zona de câmpie din Bărăgan, datorită lipsei precipitațiilor, dar si eroziunii solului, agricultorii din zona spunând ca solul are in această perioadă lipsa mare de apă, după ce iarna care tocmai s-a încheiat nu a adus niciun centimetru de zăpadă.

Cei care au trecut astăzi pe aici nu au putut cum sa nu observe zidul de praf care se ridica la zeci de metri în înălțimi. Odată cu praful de pe câmp au fost carate, mai ales la marginile satelor, resturi de vegetație uscata, gunoaie si pet-uri.

Potrivit meteorologilor, astfel de furtuni de praf vor fi din ce in ce mai dese in perioada următoare, mai ales datorita schimbărilor climatice, dar si eroziunii solului care a început să se amplifice.

Fenomenul ar putea fi oprit doar prin plantarea de perdele forestiere. La Smeeni s-a încercat in 2014, plantarea unor astfel de perdele de pădure, in jurul satului, însă din păcate, la nici doi ani de la plantare, a fost culcata la pământ de animalele crescătorilor din zona.  Detalii despre acest subiect aici 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.