Acasă Evenimente Ceremonie militară unică în țară, desfășurată în localitatea buzoiană Smeeni (video)

Ceremonie militară unică în țară, desfășurată în localitatea buzoiană Smeeni (video)

784
0

Militari, oficiliatati locale si județene, elevi si zeci de locuitori ai comunei Smeeni, au luat parte vineri la o ceremonie militara desfășurată cu ocazia Zilei Veteranilor de război, căzuți in teatrele de operații din diverse locuri ale mapamondului.

Evenimentul a avut loc in centrul localitatii Smeeni, langa Monumentul Eroilor ridicat in fata căminului cultural, de familiile celor doi militari buzoieni, Vizireanu Adrian si  Dumitrescu Iulian, căzuți la datorie in Afganistan in mai 2006.

La orele 11.00 ceremonialul a început cu primirea onorului Garzii de Onoare si salutarea Drapelului de lupta, de catre subprefectul județului Buzau, gen. lt.  (r) dr. Petrica Lucian Foca si locțiitorul comandantului Garnizoanei Buzău, gen. de brigada Claudiu Mihail Sava.

A urmat apoi slujba religioasa de pomenire a veteranilor, oficiata de un sobor de cinci preoți, după care s-au rostit scurte alocuțiuni din partea oficialilor județeni. Printre aceștia, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a înmânat familiilor celor doi soldați buzoieni, căzuți la datorie in 2016 in Agfanistan, titlul de cetățeni de onoare post-mortem, pentru profesionalismul, demnitatea si eroismul cu care si-au servit patria.

Printre cei care au mai luat cuvântul s-a numărat si plt.adjutant  Eduard Stan, militar veteran al Batalionului 3 Geniu Buzau, al Diviziei 2 Infanterie Getica Buzau, precum si Paula Vizireanu, soția sublocotenentului post-mortem Vizireanu Adrian, cea care este nelipsita in Buzau, la astfel de ceremonii militare.

Programul a continuat cu ceremonialul militar de depunere de coroane si flori din partea mai multor instituții locale si județene, după care elevii Scolii Gimnaziale Smeeni, îndrumați de artista buzoiana Diana Ionita, au susținut si un scurt program muzical artistic închinat acestei zile.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, momentul cel mai așteptat de de cei prezenți, timp in care pentru câteva minute, circulația pe DN2C, in central localitatii, a fost oprita preț de câteva minute.

Evenimentul militar desfășurat astăzi la Smeeni, este al doilea de acest gen, primul având loc anul trecut pe 11 noiembrie, atunci când s-a dezvelit monumental eroilor,  aflat acum in fata Căminului cultural din localitate.

Cinste si onoare,tuturor eroilor căzuți la datorie pe câmpurile de lupta de pe Mapamond!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here