Acasă Evenimente Diverse Sperau că Târgul comunal din Smeeni să fie deschis în vara asta...

Sperau că Târgul comunal din Smeeni să fie deschis în vara asta și pentru animale. Acum vor aștepta poate până la iarnă

735
0

Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Buzău (DSVSA) a confirmat duminică prezența virusului pestei porcine africane la doi porci dintr-o gospodărie particulară situată în orașul Pogoanele.

Astăzi primăria din Smeeni a făcut cunoscut cetățenilor printr-un anunț afișat în punctele principale din localitate, faptul ca boala se află la doar câțiva kilometri de Smeeni.

Potrivit unei adrese de la DSVSA, in satele Călțuna, Udati-Lucieni, Udati-Manzu si Albesti se instituie Zonă de supraveghere restricționată astfel:

  • interzicerea deplasării si transportului porcilor pe drumuri publice si private, cu excepția cazurilor în care proprietarii animalelor au avizul autorităților sanitar veterinare.
  • niciun animal domestic (ne referim aici doar la porci) nu are voie sa iasă dintr-o exploatație in decurs de șapte zile, fără aviz de la autoritatea veterinară din localitate.

Restricția nu se aplica deocamdată pentru satele Moisica, Smeeni si Bălaia, aceasta fiind valabila timp de 7 zile, într-un perimetru de 10 km in jurul focarului confirmat deja în orașul Pogoanele.

In aceste condiții cetățenii din satele amintite mai sus, care nu vor respecta prevederile ordinului emis de DSVSA BUZAU si vor fi surprinși de organele de control că transporta porci pe ulițele și străzile din sat, vor suporta consecințele legale ce decurg din asta.

Posibil ca în zilele următoare politia sa organizeze si filtre rutiere in acest sens.

Vestea reapariției pestei porcine africane in apropierea comunei, a picat ca o bombă astăzi in Smeeni, mai ales pentru crescătorii de porci, care sperau ca în această vară Targul comunal din Smeeni să fie redeschis și pentru vânzarea de animale.

In lumina ultimelor vesti de la autoritățile sanitar veterinare județene, mai mult ca sigur, cel putin până la Crăciun, se va menține restricția de a vinde animale în târgul comunal deschis in fiecare sâmbăta aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here