Marți după amiază în centrul localității Smeeni au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Mediului care au demarat o campanie de informare a populației despre pericolul pe care il are consumul apei din fântâni in care sunt depășite valorile nitraților si nitriților.
Pe lângă campania de informare s-au luat si probe de apa de la mai mult fântâni de pe raza comunei Smeeni, de acolo de unde populația folosește apa pentru consum.
Din analizele efectuate pe loc, la fântâni din Moșica, Albești, Udați, Lucieni si Smeeni, in cea mai mare parte s-au depășit valorile de referința, atât la nitrați cat si la nitriții prezenți in apă.
Prezenta in apa nitraților este normala atunci când aceștia au o valoare de maxim 50 de mg/l, iar la NITRITI de 0,5 mg/l . Valorile de referința amintite au fost depășite in majoritatea testelor efectuate mai ales la nitrați.
Din peste 10 fântâni verificate in toata comuna Smeeni, doar una singura a trecut testul nitraților si nitriților, iar apa este buna din acest punct de vedere pentru consumul populației. Este vorba de fântâna aflata peste drum de școala din Udați Lucieni, acolo unde prezenta nitraților este una foarte mica. (vezi video mai jos).
Din păcate însă, majoritatea fântânilor de unde oamenii consuma apa nitrații depășesc chiar si de 10 ori valoarea normala de 50 mg/l.
Consumul de apa in care sunt depasite valorile normale de nitrati si nitriti, poate provoca boli grave iar la copii “boala albastra” . denumirea populara pentru Cardiopatie cu cianoza sau sindromul lui Eisenmenger),
Trist este însă faptul ca oamenii folosesc in continuare apa din aceste fântâni pentru consumul propriu si o vor face in continuare, chiar daca unii au văzut cu ochii lor rezultatele testelor făcute astăzi de reprezentanții Ministerului Mediului.
Cu toții știm însă ca prezenta acestor nitrați si nitriți in apa se datorează in principal datorita faptului ca in ultimii 25 ani, solul folosit pentru agricultura este an de an îmbibat cu substanțe chimice, in special azot, care treptat ajunge in pânza freatica “otrăvind” apele subterane.
Este adevărat ca unii oameni folosesc pentru consum apa din propriile fântâni de pe vremea bunicilor, si se simt foarte bine sunt foarte sănătoși, dar in același timp este la fel de adevărat ca agricultura bunicilor nu se realiza cu substanțele chimice de acum.
De asemenea un alt factor care poate duce la prezenta in apa a acestor substanțe chimice este si fosele septice care in ultimii ani au fost săpate in curțile oamenilor si care, din păcate otrăvesc si ele apele subterane.
Nu este de neglijat nici gunoiul provenit de la fermele de animale din zona (la noi însă nu sunt așa de multe) si acesta fiind un factor care duce la prezenta in apa a unor concentrații mari de nitrați si nitriți.
Reprezentanții Ministerului Mediului prin campania “Apăr APA” au fost prezenti in mai multe comune din judetul Buzau, pentru aceasta campanie de informare, atat in randul populatiei cat si a fermierilor. Pe langa Smeeni ei au mai fost si la Gherăseni, Mărăcineni, Vernești, Vadu Pașii, Gălbinași, Robeasca, Rîmnicelu, Puiești si Balta Alba.
Detalii mai multe pe apanoastra.ro
Urmăriți mai jos clipul video cu testele la apa făcute in satele comunei Smeeni.