Acasă Evenimente (Video) Ce a lăsat în urmă, viscolul din 17 ianuarie 2016 în...

(Video) Ce a lăsat în urmă, viscolul din 17 ianuarie 2016 în localitatea Smeeni din județul Buzau

Iarna 2015-2016 si-a intrat pe deplin in drepturi începând cu noaptea de 17.01.2016. In Bărăganul buzoian, in localitatea Smeeni, primul viscol din 2016, nu i-a surprins prea tare pe locuitorii de aici.

916
0

Obișnuiți cu iernile foarte grele, in care zăpada ajungea  pe la streșinile caselor ( ne amintim cu toții de iarna istorica 2012-2013), cei din Smeeni  nu au mai fost luați prin surprindere de capriciile vremii.

Comitetul local pentru situații de urgenta, instituit la nivelul Primariei din Smeeni, a fost convocat in noaptea de 17.01.2016, încă de la ora 03.30. Pana la orele serii nu au fost situații deosebit de grave. S-a acționat pentru aprovizionarea magazinelor din comuna cu pâine achiziționată de la brutăria locala.

La apelul unui grup de navetiști, nevoiți din cauza drumurilor impracticabile sa se aventureze pe jos către casa, microbuzul primăriei însoțit de un buldo-excavator s-a deplasat către grupul respectiv, preluanadu-i si ducându-i catre casa, in satele din comuna.

Desi, la marginea localitatii, acolo unde in fiecare an au fost probleme cu depunerile masive de zapada, viteza vântului a depășit pe alocuri 60-70 de km/h, locuitorii de aici au reușit sa tina piept zapazii, care pe alocuri a fost troienita.

Singurul eveniment notabil s-a semnalat pe o strada lăturalnică, in satul Moisica, acolo unde un stâlp din lemn, ce susținea cablurile de telefonie fixa si internet, a cedat din cauza vântului, blocând drumul. Pana la aceasta ora nimeni nu a intervenit pentru ridicarea lui.

Spre orele serii, odată cu slăbirea in intensitate a vântului si ninsorii, utilajele de deszăpezire din dotarea primăriei au trecut la deblocarea străzilor din Smeeni.

Drumul National 2C, rămâne in continuare blocat intre Costesti și Padina. Drumul judetean 203 D, ce face legătura localitatii cu municipiul Buzau este si el blocat. Spre orele serii,  utilajele de deszăpezire, au început sa acționeze pentru deblocarea si redarea circulației rutiere pana luni dimineață.

In urma unui comunicat al ISJ Buzau, ca urmare a efectelor produse de fenomenele meteorologice înregistrate in noaptea se sâmbăta spre duminica si in cursul zilei de duminica, ISJ Buzau a decis suspendarea cursurilor in ziua de 18.01.2016 in toate unitățile scolare din judetul Buzau.

In ciuda ninsorii si a viscolului autoritatile locale din Smeeni asigura locuitorii ca situația este sub control, iar pentru semnalarea unor probleme deosebite au pus la dispoziție numărul de tel.0238/732503.

In intervalul 17 ianuarie, ora 18 – 18 ianuarie, ora 18, Buzaul va fi sub atentionare Cod Galben de intensificari ale vantului si ninsori. Astfel, in intervalul menţionat în estul şi sud-estul ţării, ninsorile vor continua, dar vor fi în diminuare, însă vântul va mai prezenta intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h, viscolind temporar ninsoarea şi spulberând zăpada depusă anterior.

În următoarele zile, scăderea de temperatură va continua şi va fi accentuată, astfel că vremea va deveni geroasă în cea mai mare parte a ţării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here