Acasă Recomandate Dacă ești din Smeeni și ai porci în gospodărie, pe care îi...

Dacă ești din Smeeni și ai porci în gospodărie, pe care îi hrănești cu „lături”, citește de URGENȚĂ asta!

996
0

Autoritățile locale din Smeeni sunt în alertă în aceste zile după ce au primit două notificări (vezi aici notificarile) de la Direcțiea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Buzău (DSVSA) prin care sunt înștiințați că virusul pestei porcine africane a fost din nou confirmat la o gospodărie particulară din orașul Pogoanele, mai exact în satul Căldărasti.

Autoritățile sanitar veterinare județene au luat măsura uciderii porcilor care au contactat virusul, au dezinfectat locul unde aceștia au avut adăposturile si au instituit o zonă de protecție in jurul focarului, de minim 3 km pe raza satului Caldărasti si parțial orașul Pogoanele.

Totodată s-a instituit si o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include si zona de protecție pe raza localităților Pogoanele (parțial), Caragele (parțial), Luciu, Padina, Arcanu, Scutelnici, Caltuna (parțial), Udați-Lucieni (parțial).

În aceste zone, timp de 7 zile, deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicție nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menționata anterior pentru tăiere imediată.

Nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizarea autorității veterinare locale.

Totodata autoritățile locale din Smeeni au făcut si un anunț public prin care aduce la cunoștința cetățenilor din Smeeni să respecte cu strictețe recomandările DSVSA.

De asemenea îi îndeamnă pe crescătorii de animale să nu mai hrănească porcii în această perioadă cu resturi menajere (LĂTURI), deoarece aceste resturi pot fi purtătoare de pestă porcină africană. 

FOARTE IMPORTANT este ca în aceste zile să nu se procure pentru consum carne de porc de la diverse persoane fizice din orașul Pogoanele, care cu siguranța și-au sacrificat porcii deținuți în gospodării în urma depistării virusului în zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here