Acasă Recomandate Lacul cu Butuci sau „Delta Dunării” din Bărăganul buzoian, un loc virgin...

Lacul cu Butuci sau „Delta Dunării” din Bărăganul buzoian, un loc virgin cu un peisaj aparte în apropiere de Smeeni

2723
1

Exista locuri in jurul Smeeni-ului unde piciorul omului calcă foarte rar. Unul dintre ele este in apropiere de satul Balaia si i-a ramas numele din batrani de „Lacul cu Butuci” sau „Putul cu butuci”.

Este o zona inundabilă la aproximativ un km depărtare de satul Balaia, unde in urma cu zeci de ani se afla un lac natural, format prin acumularea apei de ploaie. Aici se afla un paradis al multor specii de păsări şi pești din zona de câmpie a Bărăganului buzoian sau cum spun unii un fel de „Delta Dunării” din Buzău.

Astăzi, datorită secetei care vara cuprinde pe an ce trece cea mai mare parte din Bărăgan, acest lac a secat în proporție de 90 %, ici acolo mai zărind-se câte o porțiune de apă înconjurată de vegetație specifică bălților. Din bătrâni se bănuiește că acest lac ar avea proprietăți terapeutice exact ca cel din Amara din Ialomița.

Apa se întindea pe zeci de hectare, izvorând pur si simplu din pământ sau strângându-se din ploi. In unele locuri depășea şi doi metri. Zeci de specii de păsări sălbatice (gâște, rațe, lișițe, pelicani, lebede) dar şi pești se puteau vedea aici, completând peisajul specific unei delte.

Zona se află acum în administrarea Primăriei din comuna Gherăseni care încearcă de câțiva ani buni să o reamenajeze şi să-i dea o destinație turistică.

Imaginile aeriene din acest montaj video sunt surprinse in luna februarie a anului 2019. De asemenea alte imagini puteți vedea aici 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here