Acasă Evenimente Tradiții și obiceiuri (Video) Cum a fost în 2019 sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Fântâna cu...

(Video) Cum a fost în 2019 sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Fântâna cu apă tămăduitoare de lângă Smeeni

1127
0

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este în fiecare an un prilej prin care sute de creștini ortodocși din Bărăganul buzoian se strâng in jurul Fântânii Tămăduitoare de lângă Smeeni, acolo unde mai multi preoți țin o slujba religioasa, recunoscuta și ca Agheasma Mica.

In 2019, sutele de credincioși pe care i-am amintit mai sus, nu si-au mai ales acest loc pentru a sărbători Izvorul Tămăduirii, chiar dacă ziua a fost una caldă si însorita. Anul acesta mai putin de 100 de persoane au fost prezente aici, semn ca tradiția de a veni aici in prima vineri de după Paște, se pierde încet, încet în negura timpului.

Rămân mărturie amintirile bătrânilor, încă legați de acest loc și care, găsesc prilej de fiecare data si povestesc câți oameni s-au vindecat după ce s-au spălat sau au băut apă tămăduitoare de la acest izvor.

Aceeași bătrâni sunt extrem de mâhniți că biserica de aici este aproape părăsită în decursul anului și tot ei sunt nostalgici după vremurile în care, săptămânal preoții din Smeeni oficiau slujbe religioase în interiorul ei.

Chiar dacă anul acesta, numărul celor prezenți a fost unul extrem de mic, la slujba de sfințire a apei, recunoscuta drept Agheasma Mică, au fost totuși prezenți 7 preoți, din satele si comunele vecine cu Smeeni, semn ca biserica încearcă să mențină trează credința oamenilor în acest loc.

Cei care au venit anul acesta și-au umplut civilizat sticlele şi bidonașele cu apa sfințită de preoții prezenți, apa recunoscută în întreaga țara pentru calitățile terapeutice, dar şi pentru că în jurul izvorului de la Smeeni au circulat zeci de povesti, mai mult sau mai puțin adevărate, în care mai multi oameni au găsit vindecarea de boli incurabile, bând sau spălându-se cu această apă.

Citește mai multe despre istoria acestei fântâni aici

In ceea ce privește distracțiile tinerilor din alți ani, pe pajiștea din jurul bisericii, aceasta s-a redus doar la câteva curse cu căruța. Au lipsit muzica, grătarele, micii si berea care, cel putin până în urmă cu câțiva ani îi ținea pe tineri aici pana pe inserate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here