Catalogata drept una dintre cele mai importante paralele ale Europei, Paralela 45 trece și prin Comuna Smeeni.

Ei bine, pentru cei care nu știu, Paralela de 45 de grade latitudine Nordica reprezinta linia care se afla la jumătatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord. Judetele din România, străbătute de  Paralela 45 sunt CARAS-SEVERIN, MEHEDINTI, GORJ, VALCEA, ARGES, DÂMBOVIȚA, PRAHOVA, BUZAU, BRAILA, TULCEA.

Daca pentru multi dintre noi, aceasta linie geografica este aproape nesemnificativa, pentru multe localități de pe glob, dar si din Romania reprezenta o sursa de venit din turism. Este cazul orașului Babeni din Vâlcea, singurul centru urban prin care trece una dintre cele mai importante paralele ale Europei.

Un alt punct important aflat pe direcția Paralelei 45 este si Cascada Bigăr, aflata in județul Caras Severin.

Un monument important dedicat Paralelei 45 de afla pe DN1, în Prahova in apropierea orașului Băicoi.

Este un mic edificiu de piatra, străbătut de ploi si vanturi, dar care atesta ca pe acolo trece aceasta linie, care pentru multe tari de pe glob este un munte de aur din turism.

Întorcându-ne la Smeeni, Paralela de 45 de grade, traversează localitatea in apropiere si de-a lungul Călmatuiului. Dăca ar fi sa luam un reper important, acesta ar fi exact panoul de Bun Venit in Smeeni, aflat la intrarea in localitate, pe DJ 203D, in apropierea Târgului din Smeeni.

Locul de aici ar putea fi desemnat ca cel mai important punct din Smeeni, iar cu putin efort din partea autorităților locale, s-ar putea amenaja un monument care sa amintească tuturor, ca Smeeni-ul este străbătut de aceasta linie, asa de importanta pentru unii.

De ce sa nu avem si noi in localitate un monument impunător, asemănător celui din Băicoi (Prahova) sau poate mai impunător ca acela, si astfel sa așezam localitatea pe harta turistica locala sau de ce nu, națională.

Imagine din satelit. Linia rosie reprezinta Paralela de 45 de grade care trece prin dreptul localitatii Smeeni

Noi, românii nu știm sa ne promovam din turism asa cum o fac străinii. Si avem așa de multe lucruri interesante în țara asta! Păcat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.